Impactul devastator asupra Pământului dacă ar intra o planetă în sistemul solar

de: Daniel Ștefan
20 01. 2019

Sistemul solar este destul de fragil, la fel și viața de pe Pământ. Orice dezechilibru apărut în sistemul nostru solar, ar putea fi catastrofal. Iată ce s-ar întâmpla dacă ni s-ar alătura încă o planetă.

Oamenii de știință au descoperit în urmă cu ceva timp că există și planete care “rătăcesc” singure prin spațiu, fără să graviteze în jurul vreunei stele. Cea mai mare planetă “vagaboandă” (rogue planet) descoperită până acum are un nume foarte interesant – SIMP J01365663+0933473.

Această planetă este de 17.000 de ori mai mare decât Pământul, dar se află la doar 20 de ani-lumină depărtare de sistemul solar. Emite un câmp magnetic atât de mare, încât strălucește datorită aurorelor care se produc asemeni celor de la polii Pământului.

SIMP se deplasează cu sute de kilometri pe secundă, iar dacă ar pătrunde în sistemul nostru solar, l-ar dezechilibra în mod drastic. Evident, cel mai mult ar avea de suferit Pământul. Dacă cele două ar intra coliziune, planeta noastră ar fi pulverizată complet, în timp ce SIMP abia s-ar alege cu o mică “zgârietură”.

Din fericire, sistemul nostru solar este destul de extins, deci probabilitatea de a ne lovi ar fi destul de mică. Totuși, chiar dacă ne-ar ocoli, Terra tot i-ar simți efectele nefaste.

SIMP, planeta „vagaboandă” care nu gravitează în niciun sistem solar

Precizez încă o dată că SIMP este colosală. E chiar de 13 ori mai mare decât Jupiter, deci pătrunderea ei în câmpul gravitațional al Soarelui ar modifica orbitele celorlalte planete, inclusiv a Pământului. Terra ar începe să se rotească în jurul Soarelui pe o orbită mai eliptică decât e în prezent și tocmai aici ar interveni problemele pentru viața de pe Pământ.

O orbită mai eliptică decât e deja înseamnă că Terra s-ar apropia mai mult de stea în anotimpurile călduroase, care ar deveni infernal de toride și s-ar depărta prea mult de Soare în anotimpurile reci, care ar însemna ierni foarte lungi, în care milioane de viețuitoare n-ar supraviețui, nici măcar oamenii.

Pământul orbitează de peste patru miliarde de ani în așa-numita zonă locuibilă, pentru că nu e nici prea aproape, dar nici prea departe de Soare. De aceea avem și poli înghețați (deocamdată), dar și deșerturi.

Prin urmare, viața de pe Pământ va trece prin două extreme periculoase. După ce s-au adaptat șase luni iernilor glaciare, trebuie să facă față unor condiții meteo deșertice. Ne-ar putea ajuta înclinarea axei terestre, dar tot ar dispărea mii de specii.

Agricultura va avea mult de suferit, iar asta ar însemna foamete, lupte disperate pentru hrană, colapsul economiei mondiale, prăbușirea guvernelor, războaie. Totul ar fi o luptă pentru supraviețuire, până când nimeni n-ar mai găsi resurse vitale. Iar selecția naturală are limitele ei. Supraviețuiește cel mai puternic, dacă acesta rămâne fără cei slabi, adică fără hrană, este și el amenințat de extincție.