Planeta plină cu pietre prețioase e un loc în care ai vrea să fii

Planeta plină cu pietre prețioase e un loc în care ai vrea să fii
Sursa foto: Thibaut Roger/University of Zurich

Pietrele prețioase sunt bine ascunse în adâncurile Pământului, însă spațiul constituie o adevărată cutie de comori în această privință.

Astronomii au descoperit o clasă nouă de planete, iar acestea sunt atât de bogate în compușii care intră în compoziție safirelor și rubinelor, încât cel mai probabil strălucesc precum niște bijuterii. Studiul în care poți citi mai multe despre ele a fost publicat în jurnalul Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Aceste planete sunt un fel de super-Pământuri: sunt dense precum Pământul și Marte, dar cu cantități de roci, metal sau ambele mult mai mari. Miezul lor nu este făcut din fier, ca în cazul Pământului, ci din calciu și aluminiu. În plus, ele orbitează în jurul stelelor lor. Aceste super-Pământuri ar putea fi pline de rubine și safire, care sunt compuse din corindon, forma cristalină a oxidului de aluminiu.

Cercetătorii de la University of Zurich din Elveția și University of Cambridge din Marea Britanie au identificat trei planete care ar putea să se încadreze în profilul super-Pământurilor. Prima se numește HD 219134 b și se află la 21 de ani lumină, în constelația Cassiopeia. A doua este 55 Cancri e și se află la 41 de ani lumină, iar a treia WASP-47 e, aflată la 870 de ani lumină. Dutatele lor de orbită sunt de trei zile (pentru prima planetă) și de 18 ore (pentru celelalte două planete).

Astrofiziciana Caroline Dorn, de la University of Zurich, a spus că partea cea mai interesantă la aceste planete este că ele sunt complet diferite de majoritatea super-Pământurilor. „Poate că [HD 219134 b] strălucește roșu și albastru precum rubinele și safirele„, a afirmat Dorn.

Cu fiecare studiu nou, Universul în care ne aflăm se dovedește a fi o sursă cu adevărat inepuizabilă de comori – de la posibilele ploi cu diamante de pe Neptun la aceste planete pline de pietre prețioase.

Citește și: