Primul serviciu digital de plăți care a trecut de „Marele Zid” din China

de: Teodora Tudosie
02 10. 2019

PayPal urmează să devină curând prima platformă din afara țării care va își putea oferi serviciile de plată online în China.

În prezent, piața din China este dominată de jucători locali, în ceea ce privește plățile digitale. Printre aceștia se numără AliPay sau WeChat Pay, de exemplu, ambele companii chinezești. Totuși, o companie americană va putea, pentru prima dată, să ofere propriile servicii chinezilor.

Banca Populară a Chinei a permis PayPal să achiziționeze 70% dintre acțiunile companiei chineze de plăți GoPay. Astfel, PayPal devine prima platformă străină pe care cetățenii statului comunist o vor putea folosi pentru plăți digitale.

Termenii înțelegerii nu au fost făcuți publici de către cele două companii implicate. Totuși, PayPal anunță că tranzacția ar urma să fie finalizată în ultimul trimestru al anului 2019.

PayPal, prima platformă de plăți străină pe piața din China

Companiile de plată americane au încercat de-a lungul timpului să pătrundă în China, mai ales datorită faptului că este a doua cea mai mare economie din lume. În ultimii ani, guvernul chinez a făcut pași în această direcție: a început să permită firmelor străine să aplice pentru licențe, însă procesul de aprobare a fost unul extrem de lent.

Astfel, odată cu achiziția pachetului majoritar de acțiuni al GoPay, PayPal este prima companie din afara Chinei care obține licența.

Situația este puțin neașteptată, mai ales dacă iei în considerare tensiunile comerciale dintre statul chinez și SUA. De asemenea, China este cunoscută pentru faptul că încearcă să controleze internetul pe plan intern, prin cel mai mare sistem de cenzură din lume, cunoscut sub numele de Great Firewall of China. Este o combinație de acțiuni legislative și tehnologii impuse de Republica Populară Chineză prin care blochează accesul la site-urile străine selectate.

Tranzacția ar aduce multe beneficii companiei PayPal. Va putea procesa tranzacții digitale despre care experții estimează că ar ajunge la nivelul trilioanelor.