China a ajuns să folosească acest produs Microsoft ca să recruteze spioni

China a ajuns să folosească acest produs Microsoft ca să recruteze spioni

China ar avea nevoie de spioni și pare că îi recrutează pe aceștia ca pentru un job normal, chiar de pe platforma LinkedIn.

Statul comunist a fost acuzat în mai multe rânduri de spionaj, iar recrutarea spionilor pare să se facă mai ușor decât ai fi crezut vreodată, chiar pe internet.

China s-ar folosi chiar de platforma LinkedIn pentru a căuta potențiali recruți străini.

Explicația este una destul de simplă. În primul rând, LinkedIn este singura rețea socială americană care încă nu este blocată în China. Acest lucru a fost posibil datorită faptului că rețeaua deținută de Microsoft a fost de acord să cenzureze conținutul d pe platformă, pentru a putea fi pe placul statului comunist.

În al doilea rând, această platformă ar fi ideală pentru recrutarea de spioni, mai ales dacă iei în considerare faptul că aici milioane de oameni își caută de muncă. În general, printre țintele tipice se numără academicieni și oameni din afara Chinei care și-au părăsit recent job-urile din cadrul guvernelor.

China folosește LinkedIn ca să recruteze spioni

Există și câteva dovezi în această privință. Astfel, mai mulți oficiali din diferite state au primit mesaje pe platformă în care spionii chinezi încercau să îi recruteze. De exemplu, un fost înalt funcționar de politică externă din administrația Obama a primit un mesaj prin care i se oferea un zbor către China, unde l-ar fi așteptat oportunități bine plătite.

De asemenea, un fost Ministru de Externe danez a primit și el o oferă similară din China, pe LinkedIn. Acestuia i se promitea acces la sistemul chinez pentru cercetare.

Agenții de informații din țări precum Statele Unite, Marea Britanie, Germania și Franța au emis avertismente în ceea ce privește agenții străini care încearcă să abordeze mii de utilizatori pe site. Spionii chinezi sunt cei mai activi, spun acestea.

Sursa: Nytimes
Etichete: