Cum ar fi viața pe Pământ dacă am gravita în jurul a doi sori
Viața pe Pământ ar fi fost imposibilă dacă n-ar fi existat Soarele. Pentru noi, viața este de neconceput în absența căldurii și a luminii Soarelui, dar ce s-ar fi întâmplat dacă în sistemul nostru solar ar fi existat două stele și nu una?
Ai fi tentat să spui că doi sori ar fi prea mulți pentru a mai exista viață pe Pământ sau pe oricare altă planetă. Totuși, cei de la What If au prezentat câteva teorii interesante care s-ar putea să-ți schimbe puțin percepția despre steaua care ne face zilele de vară mai frumoase.
Cândva, în sistemul solar ar mai fi existat un soare „pitic” denumit azi Nemesis. Acesta a scăpat din câmpul gravitațional al Soarelui actual și s-a stins în imensitatea Căii Lactee în urmă cu miliarde de ani (în teorie).
Cercetările astronomilor au demonstrat nu doar că în univers există sisteme solare binare (adică prezența a doi sori), dar au identificat acolo și așa-numitele zone locuibile circumstelare, propice vieții. Prin urmare, viața pe Pământ într-un sistem solar binar n-ar fi prea dificilă, dar doar în anumite condiții.
În ce condiții ne-am „înțelege” bine cu două stele
Cea mai importantă condiție ar fi masa celor doi sori, precum și poziția lor relativă față de Pământ, dar orbita acestuia ar fi destul de instabilă.
Este foarte important ca unul dintre sori să nu fie mai mare decât celălalt, ca să nu exercite o forță de atracție atât de mare încât să ne atragă planeta spre el și să ardem ca un chibrit.
Pe de altă parte, dacă niciuna dintre stele n-ar avea o forță gravitațională suficient de mare, Pământul ar pluti în derivă prin spațiu și am deveni o planetă „singuratică”, lipsită de un sistem solar și, implicit, viața ar dispărea pentru că am ieși complet din zona locuibilă.
Totuși, orbita Pământului ar fi stabilă dacă s-ar roti doar în jurul unuia dintre sori, dar tot n-ar fi suficient pentru noi, pentru că în acest context, n-am mai avea nopți sau ar fi extrem de scurte. În plus, cantitatea de radiații ultraviolete ar fi masivă, la fel și „furtunile” solare, cărora magnetosfera Terrei nu le-ar face față.
Doi sori pe cer
Prin urmare, cele două stele ar trebui să aibă dimensiuni aproape similare și să se rotească una în jurul alteia, iar Pământul și celelalte planete să graviteze în jurul lor.
Dar, cei dori sori ar trebui să fie suficient de apropiați ca să nu fim nevoiți să orbităm în jurul lor în afara zonei locuibile.
Din cauza forței gravitaționale prea mari a celor două stele, Pământul ar efectua o rotație completă în jurul lor în vreo 280 de zile, în loc de 365. Iar distanța dintre sori ar trebui să fie mai mică de 15 milioane de kilometri pentru ca toate planetele să fie stabile.
Dacă distanța dintre stele ar fi de doar 5 milioane de kilometri, le-ar lua doar zece zile ca să orbiteze unul în jurul celuilalt. De pe Pământ, asta ar arăta ca o eclipsă solară, dar, în loc să fie Luna care blochează lumina, ar fi celălalt soare care ar continua să lumineze el însuși. Un asemenea fenomen astronomic ar dura până la cinci ore.
Totuși, viața pe Pământ ar fi posibilă și cu doi sori, dacă ar emite aceeași energie.