Ce se întâmplă cu numărul de telefon după ce nu îl mai folosești

de: Teodora Tudosie
08 04. 2019

Numărul de telefon a devenit în ultima vreme mult mai mult decât șirul acela de zece cifre cu ajutorul căruia poți contacta pe cineva.

Te-ai gândit vreodată dacă numărul de telefon pe care îl ai ți-a aparținut numai ție? Cel mai probabil, nu.

În luna martie 2019, numărul de abonați la serviciile de telefonie mobilă a ajuns la peste cinci miliarde. Adică mai mult de două treimi din întreaga populație a planetei, potrivit ultimelor informații de la GSMA Intelligence, sursă de date, analize și prognoze legate de telefonia mobilă.

Operatorii de telefonie mobilă au dreptul să suspende numerele de telefon nefolosite. Apoi, pot să le realoce, pentru a se asigura că acestea sunt folosite în mod eficient.

Perioada de timp dintre dezactivarea unui număr de telefon și reciclarea acestuia către o altă persoană diferă de la companie la companie. Mai multe companii din Marea Britanie, printre care și Vodafone, au menționat că intervalul de timp dintre deconectare și reatribuire variază. Poate începe de la 90 de zile și poate ajunge la 12 luni.

De ce trebuie să ai grijă când îți schimbi numărul de telefon

Reciclarea unui număr de telefon ia o turnură neașteptată atunci când ne gândim la cantitatea de aplicații (de la Facebook la Google) care îți cer aceste zece cifre ca modalitate alternativă de conectare sau ca o posibilă metodă de recuperare a parolei.

Publicația Wired explică simplu toată situația: gândește-te la username-urile și parolele tale. Primele sunt cunoscute de toată lumea, așa oamenii știu cine ești și te pot identifica. Totuși, parolele le ții doar pentru tine, pentru că așa poți dovedi că ești chiar tu. Totuși, numărul de telefon funcționează în același timp ca lacăt și cheie.

Astfel, ai putea avea probleme dacă schimbi numărul de telefon și uiți să schimbi setările aplicațiilor. Cine are control asupra numărului tău, poate obține control și asupra conturilor tale.