Țara care reciclează 97% din PET-uri îți arată cât de departe suntem
Poluarea cu plastic este o problemă reală, care ar trebui să ne preocupe pe toți – însă norvegienii ne-au luat-o înainte în ceea ce privește soluțiile.
Mai exact, norvegienii sunt mai sus decât orice alți oameni de pe planetă când vine vorba de reciclarea plasticului, cu o rată de 97% de reciclare, după cum arată The Guardian. În Norvegia, mai puțin de 1% din plasticul folosit ajunge în mediul înconjurător. Mai mult, 92% din sticlele de plastic reciclate oferă materiale atât de calitative, încât pot fi apoi utilizate pentru a construi alte sticle. Există cazuri în care același material a fost folosit de peste 50 de ori.
Realizările norvegienilor sunt cu atât mai remarcabile în condițiile în care 91% din plasticul produs la nivel global nu este reciclat. Mai mult, 8 milioane de tone cubice de plastic ajung în ocean în fiecare an. În Statele Unite ale Americii, rata de reciclare este de 30%, pe când în Marea Britanie este undeva între 20 și 45%.
Ce fac însă norvegienii diferit? Modelul Norvegiei se bazează pe o schemă a împrumuturilor – mai exact, când o persoană cumpără o sticlă de plastic, ea este taxată cu o sumă mică, echivalentă cu maxim 30 de cenți americani. Taxa poate fi anulată dacă persoana respectivă se duce la niște mașinării care le returnează banii după ce scanează codul de bare de pe sticlă și o depozitează acolo, pentru a putea fi ulterior reciclată.
„Vrem să ajungem în punctul în care oamenii realizează că ei cumpără produsul, dar împrumută ambalajul”, a explicat CEO-ul Infinitum, Kjell Olav Maldum, pentru The Guardian.
Guvernul norvegian însă nu se adresează doar consumatorilor când vine vorba de rezolvarea problemei poluării cu plastic. Există și o taxă aplicată producătorilor de plastic. Ei nu o plătesc decât dacă nivelul de reciclare a plasticului la nivel național este mai mare de 95%. Deși pare dificil să atingi acel prag, norvegienii o fac anual de șapte ani încoace.
Momentan, singurele țări care ar putea concura cu Norvegia când vine vorba de reciclarea plasticului sunt Germania și Lituania, care au implementat deja sisteme asemănătoare.