Neplata taxelor la stat, pedepsită cu închisoare: proiectul de lege, propus de Teodorovici

de: Alexandru Puiu
16 09. 2019

În seara zilei de duminică, Eugen Teodorovici a depus la senat, în procedură de urgență, un proiect de lege menit să pedepsească cu închisoare persoanele care întârzie plata contribuțiilor la stat.

Ministrul Finanțelor din guvernarea PSD își dorește cu disperare să remedieze lipsa banilor de la bugetul de stat, chiar dacă asta înseamnă băgarea unor oameni la închisoare. În proiectul care are mari șanse să devină lege, Teodorovici a specificat o pedeapsă de la 1 la 6 ani după gratii pentru neaplata sau întârzierea plății taxelor la stat. Printre contribuțiile care ar putea să te ducă la pușcărie, se numărăr impozitul pe salariu, asigurările sociale și de sănătate, impozitul pe drepturi de autor, pensii și nu numai.

Inițiativa legislativă care a ajuns la Senat, în procedură de urgență, modifică legea nr.241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale. „Art. 6 – Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 an la 6 ani reținerea și neplata, încasarea și neplata, ori, după caz, nereținerea sau neîncasarea, în cel mult 30 zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a impozitelor și/sau contribuțiilor prevăzute în anexa la prezenta lege”, prevede modificarea adusă prin inițiativa legislativă guvernului PSD.

Lista impozitelor vizate pentru pedeapsa cu închisoarea este una foarte stufoasă.  „Impozitul pe dividendele plătite de o persoană juridică română către o persoană juridică română. Impozitul pentru veniturile din activități independente realizate în baza contractelor de activitate sportivă. Impozitul pe veniturile din drepturile de proprietate intelectuală, Impozit pe venitul din salarii și asimilate salariilor. Impozitul pe veniturile din arendă. Impozitul pe veniturile sub formă de dobânzi. Impozit pe veniturile sub formă de dividende. Impozitul pe veniturile din pensii. Contribuția de asigurări sociale. Contribuția de asigurări sociale de sănătate. Impozitul pe veniturile obținute din România de nerezidenți. Impozit datorat pe venitul din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal Contribuția la Fondul pentru mediu”, arată anexa citată.

La cele menționate mai sus se mai adaugă: „Impozitul pe veniturile din premii și din jocuri de noroc. Impozitul pe veniturile din alte surse. Impozitul pe veniturile obținute de o persoană fizică dintr-o asociere între o persoană fizică si o persoană juridică, contribuabil potrivit titlului II din Codul fiscal. Impozitul pe veniturile obținute de o persoană fizică dintr-o asociere între o persoană fizică si o persoană juridică, contribuabil potrivit titlului III din Codul fiscal. Impozitul pe veniturile obținute de o persoană fizică dintr-o asociere între o persoană fizică sau orice altă entitate asociere fără personalitate juridică și o persoană juridică, contribuabil potrivit Legii nr. 170/2016, conform contractului de asociere, determinate potrivit prevederilor titlului II”, conform sursei citate.

La scurt timp după ce propunerea legislativă a ajuns în presă, Teodorovici a declarat că cei care nu sunt de acord cu ea sau o critică, cel mai probabil, nu o înțeleg.  „Se pare că măsurile adoptate de PSD îşi ating din nou scopul, având în vedere că una dintre cele mai recente, aceea privind prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, a stârnit deja, în media, o multitudine de reacţii, chiar dacă multe dintre ele fundamentate pe o insuficientă analiză şi, evident, pe o neînţelegere a textului de lege propus, arătând fie necunoaştere, fie, ceea ce este şi mai grav, rea-voinţă. Nu doresc să intru în niciun fel de polemică, în special cu aceia care au dovedit de atâtea ori, nu doar incapacitatea adoptării unor decizii, ci şi incapacitatea de a le înţelege pe cele luate de PSD”, a scris Eugen Teodorovici, duminică, pe Facebook.