Teodorovici e ghiduș: pilonul II de pensii va veni cu ”o surpriză plăcută” în iarnă

Teodorovici e ghiduș: pilonul II de pensii va veni cu ”o surpriză plăcută” în iarnă

Eugen Teodorovici a afirmat că pilonul II va veni cu ”o surpriză plăcută” în iarnă. Doar în România, un ministru de finanțe poate să fie șugubăț în momentul în care vorbește de un plan de pensii la TV. 

Nu înțeleg pe cine pot ajuta afirmațiile pe care le-a făcut Eugen Teodorovici miercuri seară la postul TV Digi 24. După scandalul care s-a iscat în online vizavi de destinul pilonului II de pensii, ministrul finanțelor a simțit nevoia să vorbească în parabole pe marginea acestui subiect. Teodorovici a făcut o serie de afirmații mai mult sau mai puțin abstracte despre pilonul II, reușind în același timp să nu spună ceva concret.

„Nu va tăia nimeni din Pilonul II, nu va suspenda, nu va bloca, nu va elimina, chiar, din contră, sper ca până la final de an să fie şi o surpriză plăcută pe acest Pilon II de pensii, adică exact contrariul celor spuse de unii şi alţii care tot aruncau aşa în piaţă…”, a spus Teodorovici. Cu alte cuvinte, fiecare înțelege ce vrea, dar în opinia minstrului finanțelor ”totul va fi bine”.

Dacă pilonul II de pensii va suferi modificări într-o manieră similară cu pensiile care cresc pentru toată lumea, dar de fapt avantajează pe cei cu pensii speciale, sigur va fi toată lumea ”mulțumită”. Aparent, modul în care va funcționa pilonul II va fi suferit modificări în baza unei analize care a fost realizată în iulie. La momentul respectiv, au fost luate în calcul randamentele, costurile, posibilitatea de investiții în alte zone și nu numai.

„În baza acelei analize pe care am anunţat că o facem undeva în iulie, pentru că trebuie să vezi în 10 ani ce a mers bine, ce trebuie îndreptat, fie că laşi fondurile de pensii să facă investiţii şi în alte zone, cum sunt în alte state. Vedem, dacă da, care este riscul, trebuie să vedem exact, legal, la nivel european care este aria de posibilităţi. Asta. Foarte bine. Cât are România? Atât. Putem extinde? Da. Cu ce risc? Să vedem dacă toate randamentele sunt cele corecte.

Poate pot fi randamente mult mai bune pentru fondurile de pensii. Să vedem şi costurile, dacă acele costuri pe care operatorii le încasează, pe care noi le acoperim dacă nu cumva sunt foarte mari sau prea mari. Hai să vedem, ca tot ce facem să facem în interesul celui care are încredere în astfel de pilon de pensii. Şi atunci şi cu altă măsura din partea statului, poate de a mai pune în această zonă anumite sume, astfel încât lumea să fie mulţumită. Poate vedem şi o altă alternativă. Poate vorbim de Pilonul III. Poate fi în aşa fel făcut să fie un mix, astfel încât omul să aleagă cea mai bună variantă pentru anii ce urmează pentru pensie”, a explicat Eugen Teodorovici la Digi 24.

Citește și: