Primul oraș din România care va interzice mașinile care poluează

de: Daniel Ștefan
08 04. 2019

Mașinile care poluează, adică Euro 3 și cele aflate sub această categorie, vor fi interzise prin lege într-un oraș din România. E doar o chestiune de timp până când va începe în toată țara.

Noile directive ale Uniunii Europene cu privire la reducerea gazelor cu efect de seră obligă autoritățile din statele membre să ia, treptat, măsuri radicale.

Iași ar putea fi primul oraș din România care va interzice mașinile care poluează, adică cele Euro 3 și cele care sunt sub această categorie.

Este un proiect de lege elaborat de Primăria Municipiului Iași și Consiliul Local, care va avea efect doar pe raza administrativ-teritorială a Municipiului Iași.

Proiectul prevede că de la 1 ianuarie 2021, vor fi interzise și mașinile Euro 4, iar de la 1 ianuarie 2023, inclusiv mașinile Euro 5. Decizia va fi valabilă doar în Iași și doar în intervalul orar 06:00 -10:00.

Mașinile poluante vor fi interzise în Iași, dar autoritățile vin și cu o soluție

Proiectul de lege are ca scop înlocuirea acestor autoturisme poluante cu unele cu normă de poluare foarte redusă, adică Euro 6, mașinile hibride și cele electrice.

Interdicția va fi valabilă doar pentru automobilele persoanelor fizice, adică doar pentru cei cu mașini personale. De la prevederile menționate vor fi exceptate autovehiculele îndreptăţite să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase, autovehiculele care efectuează transport public local, ambulanţele, autovehiculele care transportă alimente, respectiv autovehiculele de depanare sau de transport, vehicule care au girofaruri galbene, autovehiculele militare, autovehiculele care transportă persoane cu handicap locomotor şi autospecialele televiziunilor acreditate.

De asemenea, reprezentanții Primariei Iași spun că vor să-i ajute pe cetățeni să respecte noile prevederi, așa că vor să acorde vouchere în valoare de câte 500 de euro unui număr de 25.000 de posesori de autovehicule vechi și poluante din municipiul Iași, cu scopul de a-i incuraja sa renunțe la acestea.

Proiectul va fi trimis Comisariatului European pentru Mediu și, în cazul unui răspuns favorabil, va fi depus la Comisia Europeana în vederea accesării unei finanțări nerambursabile.