13 nov. 2018 | 20:01

Țara care vrea să interzică toate mașinile „clasice”. Când o să fie valabil

ACTUALITATE
Țara care vrea să interzică toate mașinile „clasice”. Când o să fie valabil

Europa pare să ia măsuri serioase cu privire la reducerea emisiilor poluante și există o țară unde ar putea fi interzise toate mașinile pe carburanți, inclusiv cele hibride.

Fie că se face prea multă vâlvă, fie că se prezintă, de ochii lumii, tot felul de proiecte și legi ambițioase, poluarea emisă de autoturisme e o problemă reală, iar oamenii nu par să renunțe la ideea de a avea mașină. Automobilele au ajuns deja să fie de ordinul miliardelor în întreaga lume, iar noxele sunt pe măsură.

Europa este printre cei mai mari poluatori ai lumii, iar UE vrea să schimbe această etichetă nefavorabilă, chiar dacă alți poluatori ca SUA sau China, încă bat pasul pe loc. Trump, cel puțin, nici nu crede în încălzirea globală.

În Spania însă, guvernul condus de socialistul Pedro Sanchez a realizat un proiect de lege prin care dorește să fie interzisă vânzarea tuturor mașinilor pe carburanți începând cu 2040. Premierul urmează să prezinte în Parlament documentul legislativ până la finalul acestui an.

Măsura va fi aplicată în cazul tuturor mașinilor de pasageri, dar și a celor comerciale mici, pe care guvernul spaniol le consideră principalele vinovate pentru poluarea excesivă din marile orașe.

Guvernul Sanchez a încercat să introducă mai multe legi radicale, dar a avut probleme cu opoziția (acolo chiar există opoziție care are un cuvânt de spus).

Dar, Spania nu e singura țară care urmărește să introducă o asemenea măsură. Interdicția ar putea fi aplicată și în Marea Britanie și Franța. Scoțienii, cel puțin, vor ca legea să intre în vigoare din 2032.

Pedro Sanchez a acordat multă atenție modificărilor care îmbunătățesc calitatea mediului. Ai putea spune că este cel mai “verde” guvern din Uniunea Europeana, premierul reușind să unească ministerele Energiei și Mediului într-o singură instituție, ca să fie adoptate legi benefice pentru toți.