Liber la canabis în România? Da, dar nu chiar. UE a decis ce se poate face

de: Răzvan Băltărețu
27 09. 2019
Inquam Photos / Justinel Stavaru

Din când în când se vorbește de legalizarea consumului de canabis în România. Dacă nu sunt politicieni, sunt experți care cer asta. Acum, UE a făcut cel mai serios pas în direcția legalizării. Dar nu pentru orice tip de consum și nu pentru orice tip de preparat.

Vestea despre legalizarea canabisului, la nivel european, prevede folosirea acestuia în producția și dezvoltarea de medicamente. Astfel, ​Comisia Europeană și Agenția Europeană a Medicamentului au aprobat primul medicament pe bază de canabis.

Acesta va putea fi prescris legal în orice stat membru. E vorba despre Epidyolex, un medicament folosit în tratarea a două forme rare și severe de epilepsie. Sunt sindromul Lennox-Gastaut (LGS) și sindromul Dravet pentru pacienții cu vârsta mai mare de doi ani. Totodată, ironic, Marea Britanie ar putea fi prima țară unde ar putea fi prescris medicamentul acesta.

De ce și România intră în discuția despre legalizare pentru canabis

La nivel european, aproximativ 50.000 de copii și tineri suferă de cele două forme severe de epilepsie. Și ar putea fi tratate cu Epidyolex. Circa 10.000 sunt în Marea Britanie.

În România, discuția despre canabis și legalizare se poartă tot la nivel de medicamente derivate din această plantă. Mai mult, a fost depus și un proiect de lege în Parlament. Acesta prevede ca pacienții cu boli cronice terminale să poată avea acces, în premieră, la calmante pe bază de canabis cu prescripție de la medicul specialist, utilizând un formular special (ca în cazul morfinei).

Epidyolex e singurul produs pe bază de canabis autorizat ca medicament. Altfel, celelalte sunt încadrate drept suplimente alimentare. Iar în acest context, potrivit HotNews, există un precedent și în România.

Pe lista medicamentelor decontate din țara noastră ar fi un supliment alimentar prescris de medici pe rețetă. Acesta e destinat pacienților cu diabet. Suplimentul alimentar respectiv ar fi fost aprobat de Agenția Națională a Medicamentului ca dispozitiv medical care poate fi decontat, nu ca medicament.

La nivel mondial sunt 45 de țări unde e permisă folosirea canabisului în scop medicinal. Decizia la nivel de UE ar putea avea însă și la nivelul României un efect benefic în următorii ani.