Canabis, în România: momente când politicienii s-au făcut că legalizează

Despre canabis legalizat s-a discutat din nou pe 20 martie, când Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, a deschis subiectul. Argumentele sunt, ca de fiecare dată, pro și contra. România vrea să urmeze exemplul multor alte state din Uniunea Europeană și nu numai. Acestea au o politică relaxată în ceea ce privește consumul de canabis. Nu ar fi însă pentru prima dată când România se face că legalizează canabis – indiferent de scop.

Europarlamentarii au adoptat la Strasbourg, pe 14 februarie, o rezoluție cu privire la utilizarea de canabis în scop medical. Au făcut apel la statele membre ale Uniunii Europene să profite de potențialul plantei de canabis.

România ar putea deveni una dintre țările în care se implementează această măsură, după ce tema a fost aborbată la Ministerul Sănătății pe 19 martie.

„Am discutat și cu doamna ministru și am aflat că există o astfel de comisie pentru a se analiza și a se argumenta legalizarea utilizării canabisului în scopuri medicinale. [pacienții în fază terminală ar putea recurge la un astfel de tratament pentru] a diminua din suferințele pe care aceștia le au.”
Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice

Întrebat dacă în viitor România ar putea legaliza planta de canabis în scop recreațional, Teodorovici a spus că „probabil în anii următori în România vor fi mai multe dezbateri publice pe mai multe subiecte, probabil și acesta, cu argumente de o parte și de alta și se va lua o decizie în funcție de cei care sunt mai mulți. Dacă în vestul Europei sunt legalizate mai multe practici, să spunem, atunci de ce să nu analizezi dacă într-adevăr este sau nu de luat în calcul?”

Tot ministrul de Finanțe este cel care, în octombrie 2018, s-a declarat nemulțumit de modelul de turism practicat în România. S-a arătat încântat de exemplul Olandei, țară căutată de turiști pentru consumul de droguri ușoare, cum ar fi canabis, și pentru turismul sexual.

Medicul Leon Dănăilă a susținut legalizarea de canabis în România

Tot în 2018, dar în februarie, senatorul Leon Dănăilă, care este considerat un geniu în neurochirurgie, a anunțat că a studiat mult timp efectele canabisului asupra sănătății și a ajuns la concluzia că ar trebui legalizat în scop medical.

„Are nişte efecte foarte benefice în cazul durerilor foarte puternice, intratabile. Are efect anticanceros, are efect împotriva leucemiei, împotriva maladiei Alzheimer. Are efect benefic asupra maladiei Parkinson.”
Leon Dănăilă, medic și parlamentar

Cu părerea lui Leon Dănăilă nu au fost de acord alți colegi de breaslă, membri și ei în Parlament, dar nici Biserica Ortodoxă Română. De partea medicului se pare că a fost însă DIICOT, care a anunțat în instanță că judecarea unui dosar care are ca obiect consumul de canabis implică niște costuri mult prea ridicate, în condițiile în care consumatorii de marijuana prezintă un pericol social redus.

Procurorii au decis atunci să renunțe la urmărirea penală a consumatorilor ale căror dosare se aflau pe rolul Tribunalului București.

Un român le-a cerut procurorilor DIICOT dreptul de a folosi canabis în scop medical

În 2017, Valentin Achimoiu, un fost avocat din Argeș, le-a cerut procurorilor DIICOT să îi aprobe consumul de canabis în scop medical, după ce a fost diagnosticat cu tulburare afectiv-bipolară. Bărbatul a susținut că medicamentul prescris de medic nu i-ar fi făcut bine, dar nu a primit niciun răspuns din partea instituției.

„Consumul medicinal de cannabis nu este reglementat legal de nicio instituţie din România. Nici dacă se va adresa vreunei instanţe, respectivul domn nu are vreo şansă să i se aprobe o asemenea cerere”, a fost răspunsul dat de procurorul Mihaela Porime, purtătorul de cuvânt al DIICOT, în urma unei solicitări Adevărul.

România s-a făcut că legalizează canabis și în urmă cu mai mulți ani

Pe site-ul Wikipedia România figurează printre țările care au legalizat canabis în scop medical (în 2013), dar niciun medic nu eliberează rețete pentru medicamente pe bază de marijuana. În farmacii nu vei găsi niciun produs care să conțină substanța activă (THC). Se găsesc doar unele produse pe bază de CBD, substanță fără proprietăți psihoactive.

Dacă vei încerca să obții autorizațiile necesare pentru a cultiva planta în scop medical, te vei lovi de birocrație. Au încercat și alții, mulți dintre ei medici. Rezultatul? Au trecut ani întregi și încă mai așteaptă după răspunsuri și aprobări.

Pentru a cultiva canabis în scop medical în România ai nevoie de autorizații de la Ministerul Agriculturii, Ministerul Sănătății, Agenția Națională Antidrog, Ministerul Justiției și DIICOT. Legea prevede însă că se poate cultiva doar canabis sativa, care nu trebuie să depășească o concentrație de THC de 0,2%, fiind vorba, de fapt, despre cânepa industrială. Indica, specie cu un conținut ridicat de THC, este în continuare în afara legii și face obiectul dosarelor DIICOT.

În timp ce tot mai multe state legalizează iarba în scop recreațional (Canada, 9 state din SUA, Africa de Sud, Olanda, Georgia, Uruguay), în altele această plantă a fost decriminalizată (Portugalia, Spania, Italia etc.), ceea ce înseamnă că nu se mai întocmesc dosare penale pentru posesia în vederea consumului pentru o anumită cantitate și este legală chiar și cultivarea în vederea consumului.

O serie de țări au legalizat-o doar în scop medical, iar în unele state este legă în scop religios (Jamaica).

În România s-a discutat de-a lungul anilor și încă se mai discută despre legalizarea canabisului în scop medical și probabil vor mai trece ani buni până când se va lua o decizie, iar legislația va fi clară în acest sens. Deocamdată, potrivit art. 4 din Legea nr. 143/2000, „Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deţinerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.”

Imaginea din deschidere: Inquam Photos / Justinel Stavarue6