Cele cinci inovații care-ți vor schimba viața în următorii cinci ani
Cercetătorii de la IBM Research au dezvăluit cinci inovații care-ți vor schimba viața în următorii cinci ani.
Viața și planeta noastră se schimbă, indiferent dacă vrem sau nu. În curând, populația întregii planete va depăși pragul de opt miliarde, iar asta va pune și mai multă presiune pe sistemul omenirii de a produce alimente, dar și pe transportul acestora. Astfel, multe dintre predicțiile IBM se referă la modul în care producem și distribuim alimente.
1. Agricultura se va digitaliza
Fermele vor avea un geamăn digital (Digital Twin), adică fermierii vor avea date despre calitatea solului până la abilitățile de conducere ale tractoristului și vor putea folosi aceste date în acel geamăn digital pentru a testa diferite idei. Astfel, în următorii cinci ani, fermierii vor putea folosi inteligența artificială pentru a prognoza cu precizie ce culturi vor avea, iar astfel vor putea accesa mai ușor sursele de finanțare.
2. Blockchain-ul va reduce risipirea alimentelor
În următorii cinci ani, omenirea va elimina multe dintre costurile aprovizionării cu alimente. Astfel, fiecare participant (fie el fermier, vânzător etc) va știi exact cât să planteze, cât să comande și cât să livreze. Risipirea alimentelor se va reduce seminificativ, iar produsele care vor ajunge la oameni vor fi mai proaspete datorită tehnologiei blockchain, dispozitivelor IoT și algoritmilor de inteligență artificială.
3. Cartografierea microbiotei ne va proteja de bacteriile rele
Oamenii vor obține o super-putere în viitor: capacitatea de a folosi milioane de microbi pentru a proteja ce mâncăm. Acești microbi, sănătoși pentru consum, alții nu, sunt introduși în mod regulat în alimente la ferme, fabrici și magazine. Datorită unor noi tehnici care ne permit să analizăm structura genetică, fără costuri prea mari, microbii ne vor spune ce alimente sunt în regulă pentru consum și care nu sunt.
4. Senzorii cu inteligență artificială vor detecta agenții patogeni alimentari
Fermierii, procesatorii de alimente, dar și bucătarii de acasă vor putea detecta dacă alimentele pe care le vor consuma sunt contaminate. Vor avea nevoie doar de un smartphone cu senzori de inteligență artificială. Cercetătorii IBM lucrează la senzori IA portabili care pot detecta agenți patogeni oriunde. Acești senzori ar putea crește dramatic viteza cu care este procesat un test patogen. Practic, orice participant al lanțului alimentar ar putea detecta existența unui E.coli sau al unui Salmonella.
5. Se va schimba modul în care reciclăm plasticul
VolCat, un proces chimic, va putea transforma un PET, un tip de plastic utilizat foarte des în ambalajul alimentelor, într-o sursă regenerabilă. În prezent, peste 272 de milioane de tone metrice de plastic sunt produse în fiecare an pe tot globul. VolCat folosește o combinație de substanțe chimice, căldură și presiune pentru a reduce acestă cantitate de plastic și cantitatea de deșeuri produse. Asta ar putea schimba complet modul în care producem și în care reciclăm plasticul.
În 2013, IBM a făcut alte cinci predicții pentru următorii cinci ani și arătau așa:
1. Profesorii vor avea date despre fiecare elev și vor putea propune o curiculă personalizată
2. Retailerii vor inova vânzarea în magazine fizice ca să facă față online-ului
3. Doctorii vor avea mai multe date despre ADN-ul tău pentru a-ți putea prescrie un tratament personalizat
4. Un gardian digital te va proteja online.
5. Oamenii vor putea comunica mai ușor cu autoritățile locale datorită rețelelor sociale, smartphone-urilor și vor putea propune soluții pentru problemele orașului.
Pare că cercetătorii au nimerit cam jumătate din predicțiile din 2013. Să vedem ce rată de succes au pentru predicțiile de anul acesta.