25 ian. 2019 | 15:30

Inteligența artificială e mai bună ca tine și te bate acum și la StarCraft II

ACTUALITATE
Inteligența artificială e mai bună ca tine și te bate acum și la StarCraft II

Inteligența artificială a învins omenirea la șah, iar acum IA-ul de la DeepMind face o nouă victimă și înfrânge, în mod convingător, jucători profesioniști de StarCraft II.

StarCraft este un joc de strategie complex unde nu doar timpul de răspuns contează pentru a obține victoria, ci și gândirea strategică și abilitatea de a face decizii cruciale, sub presiune. Se pare că inteligența artificială a evoluat într-atât de mult încât poate învinge și oponenți umani.

Studiile arată că mulți sunt îngrijorați că inteligența artificială le va lua jobul. Cei mai vulnerabili sunt șoferii de taxi, de Uber, dar și cei care au multe sarcini repetitive. Poate și jucătorii profesioniști de jocuri ar trebui să fie îngrijorați după acestă performanță.

AlphaStar, un nou sistem de inteligență artificială dezvoltat de DeepMind de la Google, s-a întrecut cu jucătorii profesioniști de StarCraft 2 și a câștigat. Demo-ul a fost transmis în direct pe YouTube și Twitch și a fost așteptat cu interes de gameri, dar și de entuziaștii de inteligență artificială.

AlphaStar a câștigat aproape toate meciurile împotriva oamenilor. A obținut victoria în 10 din 11 meciuri. Astfel, inteligența artificială a uimit publicul cu performanța sa.

Sigur, un calculator are reacții mai bune și poate realiza mai multe acțiuni pe minut decât un om. Dar nu a fost cazul și aici. Pentru a împiedica asta, cei de la DeepMind au limitat puterea lui AlphaStar și sistemul a avut un timp de reacție mai lent decât cel al unui jucător profesionist și a făcut chiar mai puține acțiuni pe minut decât oponentul uman.

În schimb, AlphaStar a câștigat datorită înțelegerii mai multor aspecte ale jocului precum recunoașterea mediului înconjurător (scouting) și a jocului de tip stealth. Calculatorul a pus presiune atunci când avea un avantaj și a evitat lupte pe care le-ar fi pierdut.

Acest joc demonstrează puterea mașinăriilor moderne și abilitatea acestora de a învăța și confirmă progresul pe care-l face DeepMind în acest domeniu. Anul trecut, un alt sistem de inteligență artificială a bătut câțiva dintre cei mai buni jucători de DOTA 2 din lume. Ce urmează?