Qualcomm a reluat colaborarea cu Huawei. Ce înseamnă asta pe termen lung

de: Alexandru Puiu
25 09. 2019

Din cauza includerii Huawei pe o listă neagră a lui Donald Trump, compania chineză risca să stingă becul, cel puțin când vine vorba de telefoane mobile. Se pare însă că situația a devenit mai roz pentru chinezi.

Din momentul în care autoritățile americane au trecut Huawei pe lista neagră a partenerilor cu care au voie să lucreze companiile americane, au existat probleme de ambele părți. Mulți au fost convinși de faptul Huawei nu va putea să mai creeze telefoane cu Android, un detaliu dezastruos pentru piața din SUA și Europa, unde nu ai cum să vinzi telefoane fără iOS sau Android. Problemele sunt mai mici în China, unde gigantul oricum nu depinde de serviciile Google. 

Pe de altă parte, deși își crează majoritatea chipseturilor in-house și se mândrește cu asta, Huawei avea nevoie de componente Qualcomm și are nevoie în continuare. În contextul în care Qualcomm este o companie americană, aceasta a fost o problemă majoră, până acum.

CEO-ul Qualcomm a anunțat în mod oficial că reia comerțul cu Huawei.  În acel context, Steve Mollenkopf a confirmat că este vorba de o relație de furnizor pe termen lung cu Huawei, dar a evitat să spună despre ce componente este vorba.

În luna iulie a acestui an, Departamentul de Comerț al Statele Unite ale Americii a anunțat că va începe să distribuie licențe speciale companiilor care vor să continue colaborarea cu Huawei. Este însă important de reținut că autoritățile americane fac acest compromis doar pentru componente care sunt oricum disponibile la scară largă. Lista nu include creații făcute special pentru Huawei. Din fericire pentru chinezi, chipseturile mobile sunt incluse pe lista respectivă de componente.

În luna august a acestui an, Huawei a primit o extensie de 90 de zile pentru aplicarea restricțiilor impuse de guvernul american. La scurt timp după, aproximativ 130 de companii americane au depus documentația necesară pentru a obține licența specială de a opera ca furnizor pentru Huawei. Ca referință, doar în 2018, Huawei a cheltuit 11 miliarde de dolari pe relația sa cu companii americane, de la componente și licențe, până la drepturi de autor și software.