Google acceptă mai puține aplicații ca niciodată în Google Play
Google lucrează intens să impiedice apariția aplicațiilor cu viruși sau a aplicațiilor care e spionează în Google Play. Nu-i iese de fiecare dată, dar cert este că tot mai puține aplicații ajung să fie aprobate în magazin.
Google a respins intrarea a mai multor aplicații în Google Play Store anul acesta, cu 55% mai mult decât anul trecut. În același timp, tot mai multe aplicații au fost suspendate, cu 66% mai mult în 2018 decât în 2017.
Asta se datorează investițiilor în „sistem automate de protecție, dar și în procesul de analiză făcut de oameni pentru a detecta aplicațiile rele”. Acest sistem de analiză automată este important mai ales pentru detectarea de malware, iar reprezentanții Google spun că sunt scanate peste 50 de miliarde de aplicații în fiecare zi.
Mai mult, sistemul ar descărca și ar analiza orice altă aplicație Android de pe internet, nu doar din Google Play Store.
Lupta Google împotriva malware-ului a fost documentată de-a lungul anilor, iar, din păcate, de multe ori gigantul american a pierdut lupta: în vara lui 2017 magazinul Play a fost invadat de malware și de trojani bancari, iar în toamna anului 2018 s-au găsit mai multe aplicații adware care au infectat milioane de utilizatori.
Andre Ahn, product manager la Google Play, spune că au învățat din greșeli și că sistemul devine din ce în ce mai bun. „Am găsit că 80% dintre încălcările regulilor sunt realizate de aceleași personaje și de rețele de dezvoltatori rău voite. Atunci când dezvoltatorii sunt scoți de pe platformă își creează conturi noi sau cumpără alte conturi de dezvoltatori de pe piața neagră pentru a reveni pe Google Play”.
Ahn spune că sistemul de detectare al aplicațiilor cu malware devine mai bun și că acum pot detecta aplicații rău voitoare chiar înainte de a fi aprobate pe magazin. Totuși, unele aplicații tot vor trece de acest filtru deoarece nu există încă un sistem de securitate 100% sigur.