Telefoanele Alcatel au venit la pachet cu malware preinstalat

Telefoanele Alcatel au venit la pachet cu malware preinstalat

Alcatel nu e la primul episod de acest gen, dar pare că n-a învățat din greșeli și încă îți livrează malware pe telefoane.

Fie că vorbim de Alcatel, fie de TCL, una dintre companii este vinovată pentru malware-ul de pe telefon. Niciuna dintre ele nu este extrem de populară pe piața actuală, dar astfel de situații nu fac decât să-i îndepărteze și pe eventualii puțini clienți rămași.

În 2018, compania era implicată într-o controversă similară, deoarece avea aplicații cu adware preinstalate pe telefoane. Acum, pare că a dus lucrurile mai departe și livrează telefoane cu malware preinstalat. În unele cazuri, acesta colectează date, iar în altele, îi poate abona pe utilizatori la diverse servicii plătite, fără ca aceștia să fie conștienți de asta.

Aplicația ”Weather Forecast-World Weather Accurate Radar”, dezvoltată de TCL și preinstalată pe telefoane Alcatel, e de vină pentru situație. Aceasta colectează diverse date: IMEI-ul telefonului, adrese de email și istoricul locațiilor, printre altele, iar apoi le trimite către un server TCL.

Aplicația rula și programe adware în fundal, iar acestea consumau 50 – 250 MB de date. Cea mai dubioasă activitate era cea de subscriere a utilizatorilor pentru numere de telefon premium. Dacă nu exista platforma Secure-D, clienții din Brazilia și din alte țări ar fi avut de plătit cam 1,5 milioane de dolari pentru nimic.

Momentan, nu este clar cum a ajuns malware-ul în aplicația de vreme de pe telefoanele Alcatel. O teorie susține că sistemele de dezvoltare ale TCL au fost compromise. Astfel, ar putea să nu fie vina directă a acestora sau a Alcatel pentru malware, dar tot rămân vinovați de neglijență, mai ales că nu e prima oară când se întâmplă asta.

Citește și: