Tacticile dubioase prin care Google ar fi păcălit oamenii străzii pentru a testa o funcție de pe Pixel 4

de: Teodora Tudosie
04 10. 2019

Google Pixel 4 urmează să fie lansat pe 15 octombrie, însă compania pare să fi recurs la tactici puțin ciudate pentru a se asigura că va funcționa optim.

Google are planuri mari pentru noul telefon pe care urmează să îl lanseze. Printre altele, compania introduce pe noul model și opțiunea de deblocare cu ajutorul feței.  Se va numi Face Unlock și ar funcționa cam așa:

După cum vedem în acest videoclip, opțiunea pe care Google o va introduce pe Pixel 4 ar fi extrem de rapidă. Compania spune că standardul este destul de comun pentru smartphone-uri, însă menționează și că tehnologia sa va funcționa diferit.

În timp ce unele telefoane necesită să ridici dispozitivul, să stai într-un anumit fel, să aștepți să se deblocheze, și apoi să dai un swipe pentru a ajunge pe ecranul de pornire. Pixel 4 ar face toate acestea într-un mod mult mai eficient, spune Google într-o postare pe blog. Astfel, telefonul își va da rapid seama că vrei să-l deblochezi și va porni în mod proactiv senzorii.

„Dacă senzorii și algoritmii de deblocare a feței te recunosc, telefonul se va deschide pe măsură ce îl ridici, totul într-o singură mișcare”

Modalitatea ciudată prin care Google a testat Face Unlock pentru Pixel 4

În iulie, Google a spus că va testa funcția pe teren, totul pentru a se asigura că funcționează cât mai bine. A anunțat că va trimite oameni pe stradă și îi va plăti cu carduri cadou în valoare de cinci dolari pentru a le permite să le scaneze fețele. Astfel, compania putea colecta date pentru a-și putea antrena cât mai bine algoritmii și pentru a face funcția Face Unlock de pe Pixel 4 cât mai precisă.

Pentru asta, a contractat angajați temporari, prin intermediul unei companii terțe. Problema începe abia când ne uităm mai atent la tacticile pe care aceștia le-au folosit, dar și când aflăm care erau țintele lor.

Așadar, angajații temporari ai Google ar fi fost instruiți să abordeze oamenii străzii, dar și pe cei cu o culoare a tenului mai închisă, spun surse care ar fi contribuit la acest proiect. De multe ori, aceștia nici nu ar fi menționat că le înregistrau fețele și nici că ar fi fost contractați de companie.

„Au spus să vizăm persoanele fără adăpost, pentru că e mai puțin probabil să spună ceva către mass-media”, a spus un fost angajat.

De asemenea, unii angajați au fost instruiți să le spună celor vizați că aveau nevoie de scanările feței pentru un joc. Alții au fost puși să  spună mai departe lucruri de tipul: „Doar joacă-te câteva minute pe telefonul ăsta și vei primi un card cadou” sau „Avem o nouă aplicație, încearc-o și primește cinci dolari”.