Google impune o condiție fără precedent care vizează toate telefoanele

de: Răzvan Băltărețu
08 10. 2019

Pe scurt, Android e un sistem de operare open source, dar controlat de Google când vine vorba de acces la Play Store. Și fără Play Store înseamnă că nu prea ai alternative ca să descarci aplicații. pe așa ceva mizează și compania cu noua condiție. O va aplica de la 31 ianuarie 2020.

Android, în esență, are două probleme mari: actualizarea la noile versiuni e lentă și Google controlează cea mai importantă componentă. În ceea ce privește actualizările, compania a încercat diverse strategii și, mai mult sau mai puțin, au eșuat. De la 1 februarie 2020, vrea să impună tuturor producătorilor ca măcar orice telefon să fie livrat cu cea mai nouă versiune de Android.

Astfel, de la 1 februarie 2020, ar trebui să nu mai existe niciun dispozitiv nou lansat care să ruleze ceva mai vechi decât Android 10. Până acum, producătorii care lansau telefoane mai ieftine băgau și versiuni mai vechi decât cel mai nou Android.

Cum poate face Google treaba asta

Cum ziceam mai sus, Google controlează Play Store și dezvoltă fiecare versiune nouă de Android. Fără serviciile Google, Android e open source și-l poate folosi orice producător. Ca să ai însă acces, ca producător, la Google Mobile Services trebuie să respecți anumite reguli. Până acum era preinstalarea aplicațiilor Google. De anul viitor va fi și instalarea celui mai nou Android.

Deocamdată, e o scăpare în strategia companiei. Oficial, le impune companiilor să nu mai lanseze niciun telefon fără Android 10 după 31 ianuarie 2020. Dar companiile pot trimite la verificare modele care rulează chiar și Android 9 Pie, dar să le lanseze după această dată.

Deși e greu de crezut că s-ar complica vreun producător cu așa ceva, nu-i imposibil. Altfel, din februarie 2020, Google ar trebui să aibă un oarecare succes mai însemnat în livrarea actualizărilor. Chiar dacă regula de acum nu vine automat cu garanția că telefoanele cu Android vor fi actualizate mai repede în viitor.