Google adoptă noi măsuri de securitate, create special pentru piața din Europa
Google Cloud vrea să găzduiască datele cetățenilor din Europa, dar pentru asta a introdus noi măsuri de securitate, special create pentru piața de pe continentul nostru.
Compania are planuri mari în Europa și vrea să-și extindă prezența pe continent. Numai că pentru asta a trebuit să facă niște schimbări. Google a anunțat o serie de noi măsuri de securitate pentru ca toți clienții europeni să aibă încredere în compania din Silicon Valley să le găzuiască datele.
„Ne adâncim angajamentul față de clienții europeni și le oferim un cloud conceput pentru a satisface cele mai stricte cerințe de reglementare aici în Europa”, a anunțat Thomas Kurian, CEO-ul Google Cloud.
Clienții Google pot să stocheze deja copii ale datelor lor în Europa. Informațiile sunt criptate în mod implicit, iar utilizatorii pot gestiona sau furniza propria cheie de criptare.
Google Cloud schimbă regulile pentru clienții din Europa
Una dintre cele mai importante acțiuni ale Google în acest sens o reprezintă lansarea unui nou instrument. Acesta se numește External Key Manager și îi lasă pe clienți să nu țină cheia de criptare a datelor în afara controlului Google. Astfel, în loc să aibă încredere în cheile de criptare Google pentru date sensibile, clienții pot stoca extern acele chei de criptare, pentru ca gigantul tech să nu aibă acces la ele.
În plus, utilizatorii din Europa pot impune Google să solicite aprobarea înainte ca operatorii să acceseze datele pe care le stochează. După acordarea permisiunii, se va crea o înregistrare, care va include ora și locul de acces, precum și motivul pentru care datele au fost decriptate.
„Poți refuza lui Google capacitatea de a decripta datele tale pentru din motiv”, spune Kurian. „Ai control deplin asupra locului în care se află datele tale, felului în care sunt criptate și cine are acces la acestea”, mai adaugă acesta.
Acesta spune că este un lucru este esențial pentru respectarea reglementărilor stricte privind datele din Europa. De asemenea, se încadrează în eforturile recente ale Google de a-și extinde serviciile cloud pe continent.
Din cele 20 de locații cloud pe care Google le operează în lume, șase se află în Europa.