Google, amendată în Europa: GDRP face o nouă victimă printre giganții din tech

de: Alexandru Puiu
22 01. 2019

În cazul în care nu ai mai auzit de mult timp informații noi despre GDRP, Google tocmai a fost amendată în Franța sub argumetul legislației pentru protecția datelor utilizatorilor.

GDRP a speriat în 2018 foarte multe companii mai mici sau mai mari printr-o serie de particularități care trebuiau implementat până la 25 mai 2018 în toate țările din Uniunea Europeană. Mai mult decât atât, restricțiile se aplicau și în cazul marilor giganți din tech care activează în Europa. Ca urmare, Facebook, Google, Microsoft și nu numai au trebuit să regândească întregul mecanism prin care fac afaceri pe vechiul continent.

Asta nu înseamnă însă că nu se mai și greșește în industria IT. Din cauza GDRP, Google tocmai a fost amendată de către autoritatea franceză însărcinată cu protecția datelor. Suma de 50 de milioane de euro nu este fabuloasă pentru veniturile înregistrate anual de gigantul din Mountain View, dar s-a stabilit un precedent periculos pentru companie și ar putea urma alte amenzi.

Comisia națională pentru informatică și libertăți este arbitrul francez responsabil de implementarea și monitorizarea legislației GDRP în teritoriu. Aceeași autoritatea a amendat la începutul acestei săptămâni compania Google din cauza modului în care informează utilizatorii cu referire la exploatarea datelor lor prin Android.

GDRP permite amendarea aplicarea de amenzi până la 4% din cifra mondială de afaceri a unei companii pentru nerespectarea obligațiilor privind protecția datelor personale ale cetățenilor europeni. Raportat la acea valoare de 4%, amenda acordată Google este infimă.

În urma anchetei, CNIL a criticat modul în care Google te informează în legătură cu monetizarea contului atunci când configurezi un smartphone cu Android. „Nu negăm că Google informează” utilizatorul care deschide un cont în privința exploatării datelor, a explicat Mathias Moulin, directorul pentru protecția drepturilor și pentru sancțiuni al CNIL.”Dar informația nu este accesibilă cu ușurință, ea este diseminată în diferite documente” pe care internautul nu le va consulta niciodată, a argumentat el.

„Câteodată este nevoie de până la 5 clickuri pentru a accesa o informație”, a adăugat el, apreciind că Google nu oferă o informație „clară și comprehensibilă”, a continuat Mathias Moulin. În final, Google poate să facă apel la această decizie la Consiliul de Stat, cea mai înaltă jurisdicție administrativă a Franței.