26 iul. 2018 | 07:55

Europenii se lasă de Facebook: GDRP a făcut un lucru bun

ACTUALITATE
Europenii se lasă de Facebook: GDRP a făcut un lucru bun

De când s-a lansat Facebook, numărul utilizatorilor a crescut constant în fiecare piață în care este disponibilă rețeaua de socializare. Implementarea GDRP a oprit acel trend.

Am discutat de foarte multe ori modul în care cea mai mare rețea de socializare de pe mapamond este imună la scandaluri, iar creșterea bazei de utilizatori nu poate fi oprită la nici un nivel, din nici un punct de vedere. Inevitabilul s-a produs însă. Deși impactul este unul infim, cu un pic de noroc, s-ar putea să stea la baza unui bulgăre de zăpadă care va crește în următorii ani.

Au trecut deja câteva luni din momentul în care Uniunea Europeană a introdus legislația GDRP sau General Data Protection Regulation. Orice companie, firmă mai mare sau mai mică care activează în Europa trebuie să se conformeze respectivelor particularități, indiferent de țara de proveniență.

GDRP-ul a afectat negativ profitabilitatea multor afaceri care exploatau financiar utilizatorii lor. Având în vedere numărul de aproximativ 2,2 miliarde de utilizatori global, dintre care 376 de milioane sunt din Europa, era puțin probabil ca Facebook să nu sufere după GDRP.

În cadrul conferinței pentru raportarea profitabilității pe ultimul trimestru, oficialii Facebook au menționat scăderea numărului de utilizatori activi în Europa din cauza GDRP cu aproximativ un milion de persoane.

Valoarea pare aproape penibilă, dacă ai în vedere liega în care operează compania lui Zuckerberg. Pe de altă parte însă, este prima oară când Facebook a pierdut utilizatori într-un teritoriu după un trimestru de activitate.

Ritmul de creștere al Facebook s-a mai ponderat în trecut și mai mulți analiști au fost de părere că scandalul Cambridge Analytica se va reflecta într-o scădere a numărului de utilizatori. Se pare însă că legislația europeană pentru protecția datelor va intra în istorie ca fiind momentul în care Facebook a început să scadă în popularitate, în mod oficial.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele