Performanța românilor de la Măgurele: autentificarea vocală în română

de: Alexandru Puiu
18 02. 2019

Dacă te încântă scenariile din filmele cu spioni transpuse în lumea reală, te vei bucura să afli că a devenit posibilă autentificarea vocală în limba română.

Autentificarea biometrică este asociată de cele mai multe ori cu autentifcarea prin intermediul amprentei sau feței. În curând însă, dezvoltatori de aplicații sau creatorii de hardware vor avea opțiunea să implementeze autentificarea prin intermediul vocii. Tehnologia în sine nu este revoluționară, dar este pentru prima oară când respectivul proces a devenit posibil pentru vorbitorii de limba română.

Proiectul care a dus la materializarea acestei intenții lăudabile este intitulat SpeechXRays, iar cercetătorii din spatele său sunt, în cea mai mare parte, fizicieni de la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginieri Nucleară Horia Hulubei (FIN – HH). Pentru a scoate pe piață această soluție de biometrie vocală calibrată pe limba română, oamenii de știință au colaborat cu parteneri din Franța și Grecia. Finanțarea de 5 milioane de euro din spate a venit de la Comisia Europeană, în contextul programului de cercetare 2020.

”Proiectul SpeechXRays îşi propune să vină pe piaţă cu o nouă soluţie de autentificare biometrică, multimodală, ce utilizează vocea şi imaginea utilizatorului pentru autentificarea ei pe orice sistem electronic, pe orice sistem digital”, explică cercetătorul Alexandru Nicolin, coordonatorul proiectului din partea IFIN – HH.

”Irisul, amprenta de la buricul degetelor, geometria feţei, retina, ADN-ul sunt toate elemente care pot fi utilizate pentru autentificarea unui utilizator. Aceste elemente nu necesită calibrare şi sunt foarte multe sisteme de piaţă. Însă, vocea este atributul nostru cel mai natural este însă mult mai greu de utilizat în sistemele biometrice pentru că variabilitatea ei e enormă”, a continuat Alexandru Nicolin.

În practică, mecanismul de autentificare dezvoltat la Măgurele va pleca de la premisa cunoscută că vocea fiecăruia dintre noi este unică. Prin intermediul unei aplicații de calculator, utilizatorul va rosti ceea ce îi este afișat în fața ochilor, iar dacă vocea îi va fi recunoscută, se va finaliza cu succes autentificarea. Proiectul biometriei vocale în limba română ar trebui să se încheie în luna aprilie a acestui an.