Parolele sunt învechite, dar băncile din Europa au soluția perfectă pentru a verifica identitatea

Parolele sunt învechite, dar băncile din Europa au soluția perfectă pentru a verifica identitatea

Parolele „îmbătrânesc“ și Apple le-a înlocuit cu un cititor de amprente, apoi și alți producători au făcut asta. Însă sistemul bancar din Europa de Nord are o alternativă foarte bună: în loc de parole se bazează pe modul în care tastezi pe telefon.

passcode-ios-securitate-iphone-vulnerabilitate_thumb.jpg

Până când vom ajunge să ne securizăm eficient informațiile prin cititoare de amprente și sisteme de recunoaștere vocală, bănci din Europa vor să se bazeze pe modul în care tastăm. Deocamdată, implementează această funcționalitate în aplicațiile de Internet banking și se bazează pe tiparul specific al fiecărui utilizator. Folosește coordonate precum cât de repede scrii și cât de mult întârzii pe fiecare tastă atunci când introduci codul PIN, scrie Forbes.

„Noi monitorizăm acele lucruri mărunte. Cât durează să ajungi de la o tastă la alta, ce zonă a tastei apeși, când și unde faci pauză“, a spus Neil Costigan, fondator Behaviosec, o companie din Suedia specializată în securizarea datelor. Băncile din Peninsula Scandinavă au apelat deja la tehnologia companiei, iar testele au mers atât de bine, încât până la finalul băncile din Suedia, Norvegia și Danemarca vor introduce această metodă de certificare a identității utilizatorului.

Descoperă și: Lacătul perfect pentru bicicletă se numește Noke și „cheia“ este telefonul

Funcționează ca o autentificare în doi pași, doar că tu ca utilizator doar introduci PIN-ul și aplicația, în fundal, decide dacă ți-ai respectat tiparul sau nu. Costigan nu a dat nume de bănci, dar a spus că e vorba de câteva milioane de clienți de Internet banking. De asemenea, el a spus că în teste tehnologia aceasta a avut o acuratețe de 99,7%. Scopul companiei este să introducă această soluție în telefoane și contextualizarea să existe pentru toate aplicațiile.

Compania Behaviosec a fost fondată în 2011 și creatorul său spune că tehnologia pe care au creat-o este capabilă să învețe și să se adapteze utilizatorului. „Urmărim comportamentul și preconizăm ceea ce ar trebui să fie, iar dacă nu este cum ar trebui, indicăm acest lucru“, a afirmat acesta. Într-un viitor ceva mai îndepărtat, un astfel de sistem ar putea diferenția profilul tău de al altor zeci de mii sau milioane. Asta se va putea face însă abia când puterea de calcul va fi suficient de mare.