Facebook vrea să-ți citească gândurile și deja are succes cu asta

de: Răzvan Băltărețu
31 07. 2019
Screenshot din serialul Black Mirror / Netflix

Facebook te știe foarte bine, dar acum ar vrea să știe și ce gândești. Experimentul anunțat în urmă cu doi ani se derulează și primele rezultate sunt optimiste. În primă fază, compania a ales o categorie anume de utilizatori pentru care vrea să dezvolte această tehnologie.

Elon Musk vrea să dezvolte un gadget capabil să citească gândurile utilizatorului. Implicit, ai putea controla diverse electronice fără să interacționezi direct cu ele. Nici Mark Zuckerberg, directorul și fondatorul Facebook, nu-i departe.

În 2017, Facebook a prezentat prima dată public acest proiect. Atunci, la conferința F8, a fost o demonstrație video în care o femeie dintr-un laborator de la Stanford putea să tasteze cam opt cuvinte pe minut doar gândindu-se la asta. Planul ar fi ca, pe termen lung, cei cu probleme de vorbire să poată interacționa așa cu ceilalți.

Ce a reușit Facebook până acum cu citirea gândurilor

Citirea gândurilor sau, mai în detaliu, transformarea semnalelor cerebrale în acțiuni de către un computer e dificil, mai ales dacă vrei să se întâmple și repede, cum ar fi în cazul tastatului sau vorbirii. Algoritmii pe care cercetătorii i-au dezvoltat pentru Facebook au ajuns acum la o rată de succes de 61%.

Rata de succes reprezintă acuratețea cu care computerul a identificat răspunsul la care s-a gândit un om din 24 de răspunsuri prestabilite. Astfel, sunt doi pași aici: să interpreteze când utilizatorul vrea să răspundă și ce vrea să răspundă.

Universitatea care a reușit deja să „citească” creierul

În acest proiect, Facebook colaborează cu Universitatea din California, San Francisco. După prima fază, când cercetătorii au identificat zonele pe care trebuie aplicați electrozii care captează semnalele cerebrale, urmează acum transformarea acestora în acțiuni.

Recent, a fost publicat și un studiu derulat de UCSF. În proiect au fost implicați și trei pacienți care suferă de epilepsie. Testele au fost derulate pe aceștia.

UCSF încearcă acum să transforme activitatea creierului în semnale care pot fi interpretate de computer și, în final, utilizatorul să vorbească fără să spună, tehnic, nimic. Estimarea e că abia în 10 ani tehnologia va fi suficient de bună cât să nu mai folosească doar fraze predefinite.

Ținta Facebook e ca de la cele opt cuvinte pe minut, din 2017, să ajungă la 100 de cuvinte pe minut. Spre comparație, într-o prezentare sunt folosite cam 100 – 150 de cuvinte pe minut, iar într-o conversație obișnuită între 120 și 150 de cuvinte pe minut.