Facebook a detaliat cum vrea să-ți citească gândurile

Facebook a detaliat cum vrea să-ți citească gândurile

De aproximativ o lună, au început să circule online informații despre o interfață conectată la creierul uman a celor de la Facebook. Tocmai a fost confirmată.

Ca orice companie cu fonduri foarte generoase, cei de la Facebook au câteva divizii ce lucrează la proiecte futuriste. Acestea fie nu se vor materializa niciodată în produse sau servicii comerciale, fie vor reuși să ne lase cu gura căscată în câțiva ani. Ține doar de voi unde încadrați proiectul realizat de Regina Dugan, directoarea Building 8.

,,Cum ar fi dacă ai tasta direct cu creierul?” Aceasta a fost prima afirmație a Reginei Dugan în momentul în care s-a urcat pe scenă la conferința anuală Facebook F8. Imediat a urmat o demonstrație video în care o femeie dintr-un laborator de la Stanford putea să tasteze folosind creierul 8 cuvinte pe minut. Pe termen lung, Regina Dugan speră că vă veți putea conversa cu prietenii din celălalt capăt al lumii fără să puneți mâna pe tastatura de la mobil sau PC cu o viteză de aproximativ 100 de cuvinte pe minut, de aproximativ 5 ori mai rapid decât pe un smartphone modern.

,,Activitatea creierului tău conține mai mult decât informații referitoare la cum sună un cuvânt și cum este scris corect, include informații semantice aferente acelor cuvinte.” Cu alte cuvinte, s-ar putea să ajungeți să comunicați mai eficient fără vă folosiți mâinile, conform cercetătoarei de la Facebook.

O altă parte interesantă a ecuației ține de modul în care receptorul de la capătul celălalt al firului aude cuvintele. Aparent, acest lucru este posibil în mod silențios folosind niște actuatori, niște motorașe discrete și senzori de feedback la nivelul pielii. În teorie, experiența este similară cu cea a vorbitorilor de Braille. Deși nu avem nici o idee când un astfel de sistem va putea fi experimentat de către utilizatori de Facebook din toate colțurile lumii, Regina Dugan este foarte încântată de posibilitățile modului inovativ de comunicare. ,,Ai putea să gândești în Mandarină și să simți în Spaniolă. Suntem cu toți programați să comunicăm și să ne conectăm.

Citește și: