Facebook și Telegram speră să reușească acolo unde bitcoin a eșuat

de: Florin Cașotă
01 03. 2019

Câteva dintre cele mai mari servicii de mesagerie speră să aibă succes acolo unde startup-urile de criptomonede au eșuat și vor să aducă consumatorilor mainstream monedele virtuale.

Facebook, Telegram sau Signal plănuiesc să-și lanseze propriile monede virtuale sau criptomonede în acest an. Cu ajutorul unei monede virtuale, utilizatorii ar putea să trimită bani altor utilizatori maui ușor de-a lungul granițelor internaționale.

Facebook lucrează din greu la un proiect secret. Compania vrea să implementeze o monedă virtuală pentru WhatsApp pe care utilizatorii mesageriei ar putea să o folosească să trimită bani instant familiei și prietenilor.

Proiectul se află într-un stadiu avansat deoarece reprezențanții companiei ar fi avut mai multe discuții cu mai multe exchange-uri de monede virtuale pentru a le vinde clienților lor moneda Facebook.

Telegram, serviciul de mesagerie cu peste 300 de milioane de utilizatori, are în plan lansarea unei astfel de monede. La fel și Signal, dar și alte servicii similare din Coreea de Sud și Japonia.

Toate aceste proiecte au un public țintă care s-a dovedit a fi interesat de alte metode de plată decât cele tradiționale. Portofelul digital Venmo este foarte popular în SUA, iar în China mulți consumatori folosesc sisteme de plată nontradiționale precum sistemul de mesagerie WeChat.

De ce vor aceste companii să-și facă propriile monede?

Precum bitcoinul, aceste noi monede virtuale vor facilita transferul de bani între utilizatori ce se află în țări diferite, mai ales în țări unde multe persoane nu au cont bancar. Aceste companii au un public foarte mare și ar putea taxa tranzacțiile cu o sumă mică, dar care se poate dovedi a fi o sursă de venit foarte bună.

Totuși, companiile precum Facebook sau Telegram se vor confrunta cu același probleme și obstacole cu care s-au confruntat alte companii care au încercat să facă bitcoin o monedă mainstream. Faptul că moneda virtuală nu este controlată de nicio autoritate centrală a făcut ca bitcoin să fie util pentru infractori ce voiau să spele niște bani.

Efortul în acestă direcție din partea Facebook este condus de David Marcus, fostul președinte al PayPal, și a început anul trecut după ce Telegram a strâns o finanțare de 1,7 miliarde de dolari pentru a dezvolta o criptomonedă.

Se pare că moneda Facebook va fi diferită față de bitcoin, iar valoarea acesteia va fi stabilă și determinată, nu ca în cazul unui bitcoin care fluctuează în funcție de cerere și ofertă. Chiar și cea mai mare bancă din SUA experiementează cu o astfel de monedă virtuală denumită stablecoin.

Întrebarea rămâne: cât control va avea Facebook asupra monedei? Dacă va aproba și verifica fiecare tranzacție atunci de ce mai dezvoltă un sistem descentralizat și nu folosește un sistem tradițional ca PayPal?

Dacă Facebook nu controlează moneda atunci va fi mai greu pentru companie să facă bani din taxele pe tranzacții și mai ușor pentru infractori să o folosească în scopuri ilegale. Rețeua socială ar vrea să lanseze serviciu cândva în prima jumătate a anului.

Celălalte servicii de mesagerie ar vrea o criptomonedă descentralizată precum bitcoin, a cărei valoare să fluctueze și astfel utilizatorii să aibă un control mai mare.

Moneda Telegram se va numit Gram și sistemul este aproape de a fi gata, fiind programat pentru o lansare în următoarele luni.