Politicienii europeni au blamat Facebook, tocmai când încerca să facă (și) bine
Facebook a anunțat la sfârșitul lui martie că urmează să contribuie la prevenirea răspândirii de informații false în cazul alegerilor europarlamentare.
Noile reguli impuse de Facebook solicită fiecărui individ sau grup care postează reclame politice pe platformă să se înregistreze în fiecare stat membru către care postarea este îndreptată. Măsurile au fost adoptate ca parte a strategiei companiei de a încerca să reducă dezinformarea online dar și interferențele străine cu alegerile europarlamentare din mai 2019.
Totuși, noul regulament a fost aspru criticat de europeni. Partidele și candidații la alegerile pentru Parlamentul European văd măsura ca una nedreaptă. Ar împiedica partidele să-și facă campanie electorală și peste granițe, spun acestea.
Pentru a încerca rezolvarea problemei, Nick Clegg, șeful departamentului de afaceri globale de la Facebook, i-a trimis o scrisoare lui Antonio Tajani, președintele Parlemtnului European. I-a oferit acestuia mai multe posibilități prin care candidații la europarlamentare ar fi scutiți temporar de respectarea regulilor.
Ce soluție a găsit Facebook
Clegg a identificat 19 partide, grupări și instituții europene cărora platforma le-ar putea permite să se abată de la regulamentul Facebook. Totuși, numai timp de o lună, înaintea alegerilor din mai.
„Explorăm dacă putem construi, din punct de vedere tehnic, unelte care să permită administratorilor autorizați ai celor 19 pagini instituționale pe care le-am identificat să trimită reclame targetate către persoane de pe toată suprafața Uniunii Europene”, a declarat Nick Clegg.
A mai menționat că întregul efort ar fi destul de dificil de realizat. Mai ales în intervalul de timp pe care platforma îl are la dispoziție. Încă nu e clar dacă acest lucru va fi posibil sau nu.
Pe de altă parte, scrisoarea executivului Facebook menționează că regulile nu vor putea fi evitate de membri individuali ai Parlamentului European.
Instituțiile europene susțin că noul regulament mai mult le-ar afecta. Au acuzat Facebook, printr-o scrisoare, că ar fi „încălcat drepturile și libertățile fundamentale ale UE, precum libera circulație și participarea politică”.
Cei de la Parlamentul European sunt încrezători că Facebook le va permite abaterea temporară de la reguli, potrivit unui purtător de cuvânt.