Poza incredibilă realizată din spațiu cu erupția vulcanului Raikoke

de: Teodora Tudosie
28 06. 2019

Printre cele mai spectaculoase cadre cu erupția unui vulcan au fost surprinse recent în niște imagini capturate de Stația Spațială Internațională.

Raikoke se află în peninsula Kamchatka din Rusia și este un vulcan care erupe destul de rar. Totuși, pe 22 iunie 2019, ora locală 4:00 dimineața, vulcanul a împroșcat cu cenușă și gaze vulcanice din craterul său lat de 700 de metri. Momentul ar fi fost extrem de dificil de ratat. Astfel, mai mulți sateliți dar și astronauții de la bordul Stației Spațiale Internaționale au putut observa erupția. Potrivit datelor, cenușa ar fi ajuns la altitudini cuprinse între 12 și 16 kilometri.

Imaginile arată cum cenușa este înconjurată de un strat de nori albi, care ar reprezenta vaporii de apă condensați sau chiar abur aburi rezultați din contactul magmei cu apa. Erupția prezintă destul de mult interes pentru vulcanologi, pentru că a ajuns în stratosferă. Acest lucru afectează destul de tare aviația, dar și clima.

A doua zi după erupție, sateliții NASA au observat că numai o cantitate extrem de mică de cenușă rămâsese vizibilă. Această imagine a fost surprinsă a doua zi, de către sateliții NASA:

Problema pe care erupția acestui vulcan o ridică este legată de siguranța avioanelor care zboară în zonă. Cenușa rezultată conține obiecte ascuțite cum ar fi roci și sticlă vulcanică, ceea ce ar reprezenta un posibil risc pentru avioane.

Spectaculoasa erupție a unui vulcan

Vârful vulcanului Raikoke are 1800 de metri și este localizat pe insulele Kurile, în partea de est a Asiei. Ultima dată când acesta a erupt a fost acum aproape 100 de ani, în anul 1924. Înainte de asta, ultima erupție a avut loc abia în 1778.

Vulcanul se află în Cercul de foc al Pacificului, cea mai întinză zonă vulcanică de pe planeta noastră. Erupția a avut loc în urma ciocnirii plăcilor tectonice, iar Raikoke nu e singurul vulcan de pe insule. Aceștia se întâmplă să erupă mai des decât Raikoke.