Idee revoluționară pentru mediu: poluare transformată în cărbune

de: Teodora Tudosie
28 02. 2019

Cercetătorii de la RMIT University of Melbourne au dezvoltat o tehnologie care oferă o nouă metodă prin care dioxidul de carbon este îndepărtat din atmosferă.

Noua tehnică dezvoltată de australieni este relativ rapidă și nu necesită o cantitate uriașă de presiune sau reacții chimice complexe pentru a transforma dioxidul de carbon din nou în formă solidă.

Trucul constă în folosirea de metale în stare lichidă pentru a converti dioxidul de carbon din stare gazoasă în particule solide de carbon. Aceștia au folosit nanoparticule de ceriu, metal care are un rol important în reacția electrochimică care separă oxigenul de dioxidul de carbon. De asemenea, folosirea ca solvent a metalului numit galiu face ca procesul să poată avea loc la temperatura camerei, datorită punctului de topire extrem de scăzut al elementului.

„Până acum, dioxidul de carbon nu a fost transformat în stare solidă decât la temperaturi extrem de ridicate, ceea ce a făcut procesul neviabil din punct de vedere industrial”, a declarat Torben Daeneke, chimist în cadrul RMIT. „Prin folosirea metalelor lichide pe post de catalizator am demonstrat că e posibil să transformi gazul înapoi în carbon la temperatura camerei, într-un proces care este eficient și scalabil”, a adăugat acesta.

Găsirea unei modalități prin care să readucă gazele cu efect de seră înapoi în pământ este visul pe care oamenii de știință îl au încă de când au descoperit amenințarea încălzirii globale.

Aceată metodă ar putea transforma suficient dioxid de carbon în stare solidă pentru a face o diferență în ceea ce privește mediul înconjurător. De asemenea, dioxidul de carbon extras din atmosferă și transformat în stare solidă ar putea fi folosit și ca electrod, deci ar putea fi utilizat chiar în componența unor viitoare vehicule, potrivit autorilor studiului.

„Deși trebuie făcute mai multe cercetări, acesta este un prim pas crucial”, a adăugat Daeneke.