Descoperirea care ar putea schimba capacitatea animalelor de a se reproduce

de: Bianca Prangate
09 02. 2019

În 2015, cercetătorii au descoperit că prin intermediul tehnologiei CRISPR-Cas9, pot mări probabilitatea unui pui de animal de a moșteni anumite trăsături genetice.

Cercetătorii știau că această metodă funcționa pe gândaci, dar, până acum câteva săptămâni, nu erau siguri, că poate fi folosită și pe mamifere. Cercetătorii de la UC San Diego au descoperit că pot folosi un sistem de controlare a genelor în șoareci și – cel mai probabil – și în alte animale, ceea ce deschide noi orizonturi în lumea științei.

Echipa de oameni de știință de la UC San Diego au folosit tehnologia CRISPR-Ca9 pentru a crea o unitate genetică ce afectează culoarea blănii șoarecilor. Ei au inserat un așa numit element ADN CopyCat într-o anumită genă a șoarecilor. Elementul făcea ca șoarecii să fie albinoși și să aibă un luciu roșiatic sub o lumină specială.

După doi ani de șlefuire a tehnicii, cercetătorii au putut să asigure că puii șoarecilor pot moșteni în procent de 86% elementul ADN CopyCat, spre deosebire de procentul obișnuit de 50%. Așadar, au descoperit că pot folosi unități genetice în mamifere – dar ce pot face cu această informație?

O posibilă aplicație ar fi controlarea populațiilor invazive – cum sunt cele de țânțari. „Cu îmbunătățiri adiționale, ar trebui să fie posibil să dezvoltăm tehnologii de unități genetice pentru a modifica sau poate reduce populațiile de mamifere care reprezintă vectori de boală sau care cauzează probleme speciilor indigene”, a explicat cercetătorul Ethan Bier.

Dar utilizările cele mai importante nu vor fi cele din sălbăticie, ci cele din laborator. „Motivația noastră a fost să dezvoltăm asta drept un instrument cu care cercetătorii de laborator să controlezde moștenirea genelor multiple în șoareci”, a zis cercetătoarea Kimberly Cooper. „Cu dezvoltări ulterioare credem că va fi posibil să realizăm modele animale ale bolilor genetice umane complexe, precum artrita și cancerul, care nu sunt posibile în prezent”.