Clima ar fi putut influența evoluția formei nasului uman

Clima ar fi putut influența evoluția formei nasului uman

Condițiile climatice ar fi putut influența serios modul în care a evoluat forma nasului uman. În acest fel se explică diferențele dintre cei care trăiesc în regiunile reci și cei care trăiesc în regiunile mai calde.

Antropologul Arthur Thomson a venit, în jurul anului 1800, cu o ipoteză pe baza căreia să explice de ce forma nasului diferă atât de mult. Acesta susținea că persoanele care își trag rădăcinile din zonele aride și reci tind să aibă nasul mai lung și mai subțire, în timp ce aceia care își au originea în regiuni umede și calde au nasul mai scurt și mai gros, conform Popular Science. Teoria sa are la bază ideea că factorii climatici determină forma nasului uman, și asta pentru că una dintre cele mai importante funcții ale nasului este de a încălzi aerul pe care îl inhalăm prin nări. Lucru care sugerează că este mai avantajos pentru o persoană dintr-o zonă mai rece să aibă nasul mai lung și mai subțire și vice-versa.

Până în acest moment, nimeni nu atestat validitatea acestor idei prin măsurători ale craniului uman, de aceea studiul celor de la Universitatea Pennsylvania este relevant. Cercetarea lor ne va permite să înțelegem modalitatea în care omul a evoluat și ce implicații au diferiți factori de mediu asupra organismului său. Spre exemplu, ne permite să înțelegem că cei care au origini în Europa de Nord și care au pielea mai deschisă la culoare sunt expuși unui risc mai mare de a dezvolta o formă de cancer de piele atunci când se mută lângă ecuator. În mod similar, indivizii care au pielea mai închisă la culoare se află sub riscul de a avea deficiențe de vitamina D atunci când se află la latitudini mai mari.

Conștientizând existența unor influențe majore, ne putem întreba dacă schimbarea condițiilor climatice ar putea influența sau ar crește riscul dezvoltării unor probleme respiratorii. Însă deși o multitudine de măsurători realizate de cercetători și care aveau menirea de a determina dacă forma nasului este diferită de la o zonă la alta le-au arătat că factorii climatici au un rol important în dezvoltarea unor trăsături genetice, există numeroși alți factori pe care trebuie să îi luăm în calcul. Spre exemplu, bărbații, pentru că sunt mai masivi în general, vor avea și nasurile de dimensiuni mai mari.

În orice caz, evoluția este un proces spontan, ceea ce înseamnă că nu putem prezice cum schimbările climatice vor influența forma nasului pe viitor, dar știm că organismul uman va căuta mereu căi prin care să se adapteze factorilor de mediu.

Citește și:
Etichete: