De ce telefonul pliabil de la Samsung a dat deja „peste cap” lumea telefoanelor

de: Sonia Bloțiu
23 09. 2019

Îmi pare rău, nu m-am putut abține la titlu. Altfel, Samsung Galaxy Fold a dat o formă lui 2019. Piața telefoanelor e plafonată de cam trei ani, fără inovații majore, dar cu îmbunătățiri semnificative la nivelul performanței procesoarelor (cu consum mic de energie) și camerelor foto tot mai bune. Între toate acestea, telefoanele pliabile sunt un vis. Și Fold n-a început extraordinar, dar deja își conturează o identitate.

Cel mai controversat telefon de la Samsung, Galaxy Fold, a fost lansat, în sfârșit și oficial, în Coreea de Sud. În total, au fost puse la vânzare 4.000 de unități, dintre care 3.000 vândute în magazinele Samsung și restul la alți trei vânzători autorizați.

Întregul stoc a fost epuizat în doar câteva minute. Poate că nu pare prea mult, dar în Coreea de Sud un Galaxy Fold costă 2.000 de dolari. Pe lângă asta, unii au ales să vândă mai departe telefoanele la un preț mult mai mare.

În Hong Kong există o așa numita „piață gri”, unde au fost deja importate telefoane Galaxy Fold. Acolo, acestea se vând cu 4.856 de dolari, adică mai mult decât dublul prețului direct de la Samsung. Și, ghici ce, Galaxy Fold se vinde chiar și la un asemenea preț.

Telefoanele ultimilor ani sunt atât de banale, încât oamenii se agață de orice tehnologice inovatoare

Dacă stai să te uiți pe ultimele lansări, nu vei remarca nimic deosebit. Telefoane un pic mai mari, cu un pic mai multe camere, un pic de notch și cam aici se opresc diferențele între ele. Ochiometric, nu mai poți face diferență între generații și modele.

Mai toate îți oferă același lucru în culori diferite. Cea mai discutată chestie la ultimele telefoane lansate de Apple este că au mai mult de o cameră pe spate. Este un feature atât de comun în rândul telefoanelor din ziua de azi, încât a devenit o memă.

Este oarecum normal ca oamenii să se entuziasmeze la orice concept care depășește piața actuală. Până și Motorola a încercat să profite de asta cu un flip phone pliabil servit pentru nostalgici și cei care vor mai mult. Nu e un design prea util și nici nu-i poți trânti clapeta la nervi, ca pe vremuri, dar măcar e „diferit”.

Samsung Galaxy Fold nici măcar nu a început cu dreptul.

Cel mai discutat subiect al primăverii din acest an a fost ecranul ultra fragil al telefonului. Pelicula de protecție se dezlipea sau era dezlipită de utilizatori, pentru că părea o folie normală de protecție. Ai zice că telefonul nu a avut nicio șansă, pentru că cel mai important aspect al său, ecranul, se deteriora încă din prima zi.

După ce au fost semnalate toate aceste probleme, oamenii erau ferm convinși că Samsung a dat cu bâta-n baltă, că telefonul ăla nu va supraviețui și întreg conceptul de folding screen va muri odată cu Galaxy Fold.

Lansarea din Coreea de Sud a demonstrat că atât timp cât există cerere pe ceva care să iasă efectiv din tipar, orice poate fi un succes. Personal, nu m-aș atinge de acel telefon. Și nu pentru că ideea de folding screen nu mă încântă. Ba din contră, ideea e minunată, dar nu cred că-i o idee bună să te arunci pe prima generație. A doua va veni cu îmbunătățiri considerabile, iar a treia va fi perfectă.

Ce vezi mai sus e tipul acela de test extrem prin care sunt trecute telefoanele premium. Tipul ăsta are un canal de YouTube pe care îți arată, de ce nu? cum rezistă un telefon la foc sau la zgârieturi făcute cu multă plăcere.

Așa revin un pic la titlu. Samsung Galaxy Fold e un telefon pliabil. Te face să te întrebi: se dă peste cap? Videoul de mai sus îți arată că nu. Astfel, în ciuda eșecului de-a construi un telefon rezistent din prima – sau mai rezistent decât a fost primul Fold – Samsung a făcut un telefon care nu se defectează în chiar cel mai evident punct.

Cele mai trebuie generațiilor viitoare sunt: design și aplicații ca să te bucuri cu adevărat de concept. A, și poate un preț mai mic, dacă tot suntem la capitolul „sugestii”. Sau poate că așa începe era telefonului de 2.000 de dolari? Sper că nu.