De ce ar fi mințit primăria lui Firea că hackerii au atacat semafoare din București
Pe final de 2018, a fost un pic de panică în București când Primăria a spus că anumite semafoare din Capitală ar fi fost atacate de hackeri. S-a dovedit că-i doar incapacitatea instituției de a-și face treaba.
Pe 28 și 29 decembrie 2018, în anumite puncte cheie din Capitală semafoarele arr fi luat-o razna din cauza unui atac oarecum cibernetic. „[…] s-a constatat că au fost deschise dulapurile care conţin automatele de dirijare dintr-o intersecţie (deşi acestea au sisteme de siguranţă) şi au fost introduse alte diagrame decât cele autorizate (care stabilesc timpii pentru culorile roşu şi verde ale semafoarelor şi trecerilor de pietoni)”, a transmis la acea vreme primăria condusă de Gabriela Firea.
Mai mult, instituția a spus că „exista un risc ridicat de producere a unor accidente rutiere deosebit de grave (de exemplu, semafoarele puteau afişa culoarea verde din toate direcţiile)”. Ceea ce-i adevărat, de unde și nevoia de cercetări în acest caz. S-a ocupat DIICOT, care a venit și cu o concluzie.
Cât de departe au fost hackerii de semafoare?
Procurorul de caz nu a identificat probe concrete care să susţină ideea că sistemul de control al semafoarelor a fost accesat de o persoană neautorizată. Astfel, dosarul a fost clasat.
Primăria, la acea vreme, nu s-a oprit doar la declarații. De exemplu, pe 30 decembrie, viceprimarul Aurelian Bădulescu a anunţat că patru persoane ar fi suspectate de accesarea ilegală a semafoarelor. Tot el a spus că opt persoane ştiau cum să acceseze caseta semaforului, patru dintre acestea fiind angajaţi ai Companiei Municipale de Management al Traficului.
Nicușor Dan, cel care a pierdut primăria în fața lui Firea, n-a ratat momentul, după cum poți vedea și-n postarea de mai sus de pe Facebook.
„M-am informat la momentul respectiv și mi s-a spus, neoficial, că a fost o greșeală a companiei Gabrielei Firea, care a preluat semaforizarea de la administrația Primăriei, compania neavând specialiști. Scenariul pare să se confirme, Primăria a făcut plângere la DIICOT, iar DIICOT a finalizat cercetarea spunând că nu a găsit vreo intrare externă în sistemul de semafoare.”
Nicușor Dan