Cum se făcea eugenia pe vremea lui Ceaușescu: femeile duceau greul

de: Andrei Simion
02 07. 2019

Eugenia e un desert rapid, fără pretenții, cu ceva cremă la mijloc. Și există încă din comunism. Dar cum se producea eugenia pe vremea lui Ceaușescu? Acest video o să îți arate ceea ce poate nu știai.

Pe vremea lui Ceaușescu, mare parte din muncă se făcea „de mână”. România se descurca destul de prost la automatizare pentru că nu avea acces la tehnologie avansată, dar și pentru că avea nevoie să țină angajați milioane de români. Tocmai de aceea vezi în videoul de mai sus cum eugenia era produsă de mână, de femei, în general, de la primul pas până la ambalare.

Cum era făcută eugenia pe vremea lui Ceaușescu

Videoul de mai sus e un fragment din filmul Probă de microfon regizat de Mircea Daneliuc. Filmul nu e despre comunism, neapărat, sau despre eugenia, dar a fost realizat în vremea lui Ceaușescu și poate servi acum drept o lecție. Filmul a fost lansat în 1980 și acțiunea e concentrată în jurul Luizei și lui Nelu, reporter, respectiv cameraman, care fac un reportaj la Gara de Nord.

În ceea ce privește modul în care era făcută eugenia, vezi un fragment de aproape un minut în care mai multe femei muncesc la o astfel de bandă de „asamblare”. Primesc crema, o mai amestecă un pic, o întind pe biscuit, pun alt biscuit deasupra și ambalează. Și asta e eugenia pe care românii o consumau pe timpul lui Ceaușescu.

Despre filmul Probă de microfon, Cristian Tudor Popescu l-a caracterizat astfel: „Pentru prima dată în filmul românesc, povestea de dragoste dintre Nelu și Ani nu poartă niciun mesaj. El n-o determină pe ea să apuce pe drumul drept, ea nu-i este alături când el, reprezentând noul, se luptă cu vechiul și este nedreptățit, pentru simplul motiv că nici el, nici ea nu reprezintă nimic, se prezintă doar pe ei înșiși. Morala lor este îndoilenică, dar nu la nivelul marilor concepte – Ani se încurcă cu un inginer din Târgoviște și îl compromite, Nelu vinde dinții de aur ai lui taică-su ca să-i facă ei rost de bani”.