Cum schimbi ordinea postărilor de pe Facebook într-una cronologică

de: Alexandru Puiu
16 02. 2019

Conținutul pe care îl vezi în fluxul informațional de pe Facebook pare destul de aleatoriu, dar în spate are o serie de algoritmi complecși meniți să-ți ofere ceea ce ți-ai putea dori. Pentru că nu este perfect, ai posibilitatea să-ți schimbi News Feed-ul după bunul plac.

La fel ca Instagram sau Twitter, Facebook îți generează fluxul de informații sau News Feed pornind de la interacțiunile tale anterioare cu anumite persoane, like-urile pe care le-ai dat sau comentariile la care te-ai aruncat. Din acest motiv, ai 1000 de prieteni pe Facebook, dar vezi postări doar de la câteva zeci dintre ei și doar în cazuri excepționale de la alți câțiva.

Dacă un prieten mai vechi de-al tău a anunțat că se căsătorește, chiar dacă nu ai schimbat o vorbă cu el de trei ani, respectiva postare are mari șanse să-ți apară în flux. În orice caz, Facebook manipulează destul de mult nu doar ceea ce vezi, ci și ordinea în care îți trec prin fața ochilor.

Ca o formă de manipulare psihologică, postările pe Facebook îți apar în ordinea ”importanței”. În partea de sus, vei avea de fiecare dată ”postări de top”. Dacă nu era evident, importanța sau dacă o postare este sau nu de top sunt particularități stabilite de algoritmii Facebook, nu de tine ca utilizator.

Pentru că nu vezi postări în ordine cronologică, de la noi la vechi, este foarte greu să-ți dai seama că postările care ți se perindă prin fața ochilor ajung să fie foarte vechi din cauza faptului că ai abuzat cu scroll-ul într-o zi sau alta.

Din fericire, există un sistem la care poți apela pentru a vedea cele mai recente postări. De pe desktop sau laptop, fă un click pe cele trei puncte din dreapta cuvântului noutăți din stânga sus și optează pentru cele mai recente. În versiunea de mobil a Facebook, fă un tap pe cele trei liniuțe din drepta jos sau dreapta sus, apasă pe ”vezi mai multe” sau ”show more” și fă un tap pe Cele mai recente sau Most recent. Nu poți opta ca acest tip de sortare să fie implicit, dar îl poți activa ocazional.