Cum să fii mai fericit în numai 12 minute, conform științei

de: Bianca Prangate
30 03. 2019

Orice om are din când în când câte o dispoziție mai proastă, uneori chiar și fără motiv, dar oamenii de știință sunt de părere că poți scăpa de ea în doar 12 minute.

Sună ca o utopie, dar cercetătorii sunt convinși că dacă ieși afară să te plimbi și, vreme de 12 minute ai gânduri pozitive despre oamenii din jurul tău, dispoziția ta se va îmbunătăți. Oamenii care au făcut acest lucru în cadrul unui experiment au spus că s-au simțit mai puțin anxioși, mai fericiți și mai empatici în urma acelor 12 minute decât oamenii care au servit drept grup de control.

„Plimbările prin jur și oferirea de bunătate altora din lume reduce anxietatea și crește fericirea și sentimentele de conexiune socială”, a explicat psihologul Douglas Gentile, de la Iowa State University. „Este o strategie simplă care nu necesită foarte mult timp pentru a o încorpora în activitățile tale zilnice”.

Pentru a descoperi acest lucru, cercetătorii au analizat 496 de oameni. Aceștia au fost împărțiți în mai multe grupuri. Tuturor li s-au dat chestionare completat înainte să iasă la plimbare pe holurile de la Iowa State University, unde s-a desfășurat studiul. Mai apoi, cercetătorii au oferit fiecărui grup de participanți o temă de gândire pentru plimbarea de 12 minute.

Astfel, 127 de oameni au fost rugați să se uite la oamenii pe lângă care treceau și să se gândească „Îmi doresc ca această persoană să fie fericită”. Mai apoi, 125 de oameni au fost rugați să analizeze ce ar putea avea în comun cu persoanele pe lângă care trec (de la temeri și speranțe comune la ce restaurante ar putea prefera). Alți 109 oameni au fost puși să se gândească în ce moduri le sunt superiori celor pe lângă care trec. Iar cei 135 de oameni rămași au servit drept grup de control – lor li s-a spus să se concentreze pe detalii fără să le judece (cum ar fi culoarea hainelor, machiajul și accesoriile celor din jur).

Când s-au întors de la plimbarea de 12 minute, toți participanții au fost puși să completeze alte chestionare, cu scopul de a li se măsura nivelurile de anxietate, fericire, satisfacție, empatie, grijă și conexiune. Cei care au obținut cele mai mari scoruri (așadar, și cele mai bune în contextul de față) au fost oamenii care au fost puși să se gândească „Îmi doresc ca această persoană să fie fericită”. Cei cu scorurile cele mai mici au fost oamenii care au căutat să găsească motive pentru care ar putea fi superiori străinilor pe lângă care trec.

Așadar, data viitoare când simți că ai o stare proastă, o simplă plimbare plină de gânduri pozitive la adresa celor pe lângă care treci ar putea să te ajute mai mult decât ai crede.

Dacă vrei să citești întregul studiu, îl găsești în Journal of Happiness Studies.