04 aug. 2018 | 15:25

Cum ar putea roboții să îți manipuleze sentimentele

ACTUALITATE
Cum ar putea roboții să îți manipuleze sentimentele
Rob the Manager

Trăim într-o epocă în care inteligența artificială și roboții câștigă teren, iar asta ridică mai multe probleme. Una din ele ar fi capacitatea roboților de a ne manipula.

Cercetători germani au vrut să vadă dacă abilitatea unui robot de a socializa ar putea avea vreun efect asupra felului în care acesta este tratat de oameni.

Pentru a afla acest lucru, oamenii de știință au cerut unui grup de 85 de oameni să realizeze două sarcini de bază cu robotul umanoid Nao. Una din sarcini a fost de tip social (un joc de tipul întrebare și răspuns), iar cealaltă de tip funcțional (stabilirea unui program).

Uneori, robotul avea un comportament mai social și dădea răspunsuri distractive, de tipul „Oh, da, pizza e grozavă. Odată am mâncat o pizza cât mine”, alteori se purta mai robotic, oferind răspunsuri precum „Tu preferi pizza. Asta a funcționat bine. Să continuăm”.

Testul suprem a fost însă altul. La final, cercetătorii le-au spus participanților că trebuie să îl închidă pe Nao. Prin intermediul unei boxe, fiecare participant a fost anunțat: „Dacă dorești, poți opri robotul”.

În jumătate din cazuri, robotul nu s-a împotrivit, iar oamenii l-au oprit. Dar în restul cazurilor, Nao a încercat să o imite pe Janet din „The Good Place” și a început să spună: „Nu! Te rog nu mă opri! Sunt speriat că nu mă voi mai aprinde”. Când Nao s-a opus, oamenii s-au gândit de trei ori mai mult înainte să ia o decizie. Într-un final, 13 participanți nu l-au mai oprit pe Nao.

În mod surprinzător, oamenii erau mai predispuși să lase robotul pornit când acesta nu avusese un comportament social înainte. Elementul de surpriză a fost cel care i-a făcut să se răzgândească. Așadar, ne este dificil să nu ne lăsăm manipulați când manipularea apare din senin. Totuși, este posibil să fim imuni la manipularea roboților doar dacă suntem pregătiți dinainte pentru asta.