Cum funcționează tehnologiile care îți vor salva viața într-un accident

de: Teodora Tudosie
20 06. 2019

România are cea mai mare rată a accidentelor rutiere fatale din Europa, ceea ce face evidentă nevoia de tehnologiile care ne protejează într-un accident.

Un anumit tip de accident, numit Multiple Impact Crash (MIC), se numără printre cele mai periculoase accidente prin care poți trece. După cum îi spune și numele, acesta este alcătuit din mai multe impacturi, unul după altul. Între 25% și 40% dintre accidente sunt, de fapt, MIC-uri. Acestea se întâmplă atunci când mașina ta are parte de un impact inițial, dar nu se oprește aici și mai lovește o altă mașină sau un alt obiect, sau chiar se rostogolește cu susul în jos.

Astfel, în cazul acestora, nici airbag-urile tradiționale nu sunt întotdeauna suficiente. Pentru că totul se întâmplă într-o fracțiune de secundă, acestea se pot declanșa fie prea devreme, fie prea târziu, fie deloc.

Tehnologiile care te protejează într-un accident multiplu

Airbag-urile, frânele și senzorii de pe mașini sunt constant îmbunătățite pentru a te feri de pericolul mortal pe care un accident în prezintă.

În ceea ce privește airbag-urile Hyundai propune un nou sistem care calculează forța, unghiul și poziția pasagerilor din mașină. Face toate astea în timp real, pentru a se asigura că airbag-urile se vor declanșa în cel mai potrivit moment.

Și frânele devin mai inteligente. Pentru a încerca să te protejeze mai bine, cei de la Ford, în colaborare cu Continental, au dezvoltat o tehnologie de frânare post-accident. Aceasta detectează automat urmările unei coliziuni inițiale și previne devierea mașinii prin apăsarea frânei pentru un timp scurt.

Și Volvo are o tehnologie similară pentru modelul XC90. Mașina știe cum să se pregătească de impact pentru că poate detecta când ești pe cale să fi lovit de o mașină la semafor, de exemplu. Astfel, sistemul apasă automat frâna, ceea ce transferă energia accidentului către mașină, și nu spre gâtul tău. De asemenea, reduce astfel și șansele unui impact secundar.