Cum ar putea încurca Brexit planurile Europei în privința tehnologiei 5G

de: Ciprian Ioana
06 11. 2019

Europa, la fel ca restul continentelor, se pregătește să implementeze tehnologia 5G la scară largă. Dar, din punct de vedere politic, statele membre par divizate. Brexit e doar unul dintre motive.

Nu este niciodată prea târziu să atingem suveranitatea tehnologică în câteva domenii cheie” – spunea președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Sună bine și dă speranțe un astfel de anunț. Dar adevărul ar putea fi altul.

Oficialul făcea referire în această declarație mai ales la implementarea tehnologiei 5G. Europenii caută, la nivel declarativ, să spună că giganții europeni din domeniu n-ar avea nevoie de chinezii de la Huawei, cei acuzați că spionează în favoarea Guvernului de la Beijing. Dar realitatea contrazice aceste spuse. Cel puțin până la un punct.

China și Statele Unite se declară super-puteri pe acest sector. Și vor și europenii un loc la masă. Nu neapărat în capul mesei, dar undeva pe aproape. Dar hai să vezi cu cine vrea să ajungă la acea masă.

Planurile Europei în privința 5G ar putea fi date peste cap de Brexit

Știi deja că Brexit a fost amânat de mai multe ori. Marea Britanie ar fi trebuit să iasă din UE la 31 octombrie, termenul a fost acum împins până la sfârșitul lui ianuarie anul viitor. Se poate întâmpla atunci, se poate întâmpla mai târziu sau, la cum arată lucrurile, nu se mai poate întâmpla deloc.

„A venit vremea pentru o Europă suverană. Europa trebuie să-și ia destinul în propriile mâini. Asta ne face o națiune puternică”, spunea Jean Claude Juncker în septembrie 2018

S-au întâmplat multe între timp, diferențele de statul dintre est și vest își spun cuvântul, tensiunile comerciale dintre primele două economii ale lumii, SUA și China, au ecou până pe continent, nimeni nu mai știe ce se întâmplă cu Brexit. Lumea e într-o continuă schimbare, iar planurile privind tehnologia 5G, oricât de bine ar suna pe hârtie, pot fi date oricând peste cap.

Gigantul telecom al Marii Britanii este BT. Grupul poate pune umărul la ce vrea să atingă Europa în materie de 5G, dar numai dacă Regatul rămâne parte a blocului comunitar. Altfel, lucrurile se complică. E ca atunci când unul dintre frați părăsește familia. Unitatea nu mai e aceeași.

BT a fost agenție guvernamentală până în 1984, când a fost privatizată. În decembrie anul trecut, britanicii promiteau că nu vor mai lucra cu echipamentele Huawei la rețelele 3G și 4G. De asemenea, doreau să-i sară din schemă pe chinezi și pentru viitoarea generație 5G. În lunile următoare, însă, BT a fost prima companie străină care primea licență de funcționare în China. A intrat, practic, pe o piață dominată de China Mobile, China Telecom și China Unicom.

Iar britanicii trebuie să fi promis ceva în schimb. Dacă ies din UE, atunci legăturile ar putea fi create în parte. În lipsa britanicilor, pilonii tehnologiei în Europa mai rămân Franța și Germania.

Ce rol joacă Orange și Deutsche Telekom

Orange este numele fostei entități France Telecom, deținută de statul francez. Parisul încă mai deține o pătrime din acțiuni. Deși Orange anunța în decembrie anul trecut că nu-i va include pe chinezii de la Huawei în planurile 5G, abordarea statului francez e alta. Parisul se arată mai deschis în a negocia o portiță de colaborare. Sigur, nu uită de riscurile privind securitatea națională, dar nici nu închide ușa în nas Huawei.

Încrengăturile privind participațiile sunt multe și, chiar nu e glumă, la mijloc sunt multe interese. Orange, de exemplu, deținea o cotă de 2,5% în BT. În contextul Brexit, a decis să vândă acest pachet.

Deutsche Telekom, la rându-i, e un gigant european în care statul german deține un pachet de 38% din acțiuni. Deutsche Telekom deține și o participație de 12 procente la grupul britanic BT, la care spunea, de asemenea, că vrea să renunțe. Companiile de telecomunicații din Europa au mai multe în comun decât ai crede. Și ar putea colabora foarte bine. Dacă la mijloc n-ar fi Brexit.

Dacă Marea Britanie iese din UE, atunci companiile din Regat, printre care se numără și BT, vor funcționa după alte reguli decât cele europene. Se formează un teren extrem de accidentat, drumul către implementarea 5G nu mai e atât de lin.

Și singurii care au de câștigat de pe urma lipsei unei poziții unitare sunt, evident, chinezii de la Huawei.

Cum rămâne cu Nokia și Ericsson?

Doi dintre cei mai mari trei furnizori de echipamente de telecomunicații se află în Europa: e vorba de suedezii de la Nokia și de finlandezii de la Ericsson. Ai crede că UE are, așadar, un mare avantaj. Dar au puterea necesară să livreze ce trebuie în cazul în care Huawei se lovește numai de uși închise în Europa?

Numai că chinezii sunt deja prezenți pe continent prin diverse înțelegeri. Deutsche Telekom, Vodafone și Telefonica Deutschland folosesc deja, într-o mică sau mai mare măsură, echipamentele Huawei. Deutsche și Vodafone lucrează și cu Ericsson pe această, în vreme ce Telefonica are parteneriat cu Nokia.

Așadar, în cazul Germaniei, dacă țara Angelei Merkel respinge colaborarea cu Huawei (și nu pare totuși foarte convinsă să o facă), marii câștigători sunt cei de la Ericsson și Nokia. Dar doar în acest scenariu.

În Austria, T-Mobile și A1 lucrează la rețele 5G, dar numai T-Mobile folosește echipamente Huawei, cealaltă companie merge cu Nokia. Acolo unde chinezii vor fi scoși din joc, dacă vor fi scoși, greul pică pe europeni.