Cum aflu IP-ul meu? Cea mai rapidă și ușoară modalitate, pe laptop sau telefon

de: Alexandru Puiu
22 06. 2019

Dacă te-ai întrebat vreodată ”care este IP-ul meu”, răspunsul este unul cât se poate de simplu, dar soluția pentru a ajunge la el variază de la laptop la mobil.

Dacă ai ajuns să te întrebi care este IP-ul meu, înseamnă că ți-ai asumat deja câteva noțiuni de rețelistică. În cazul în care îți cere altcineva această informație, ar fi bine să înțelegi la ce ajută. IP provine de la Internet Protocol și este o adresă specifică fiecărui echipament dintr-o rețea locală sau de pe internet. Indiferent dacă este vorba de un router, un laptop, o tabletă, un desktop, un smartphone, o consolă sau un Smart TV, atâta timp cât face parte dintr-o rețea are un IP.

IP-urile sunt de mai multe tipuri sau generații. Într-0 rețea locală, fiecare aparat are un IP de clasă locală. Poate fi de forma 192.168.1.123. Pe internet, toate dispozitive din rețeaua locală ies printr-un singur IP furnizat de operatorul de internet. Acela poate fi static, care nu se schimbă niciodată sau dinamic.

Dacă te-ai întrebat ”cum aflu IP-ul meu” prin care mă conectez la internet, acela implică un proces cât se poate de simplu. Cu browserul tău favorit, accesează adresa web whatismyip.com.  În traducere din limba engleză, acele cuvinte care formează URL-ul se traduc prin ”Care este IP-ul meu”. În unele circumstanțe, accesând aceeași pagină web, poți vedea și IP-ul local. În cazul meu, este 192.168.2.136. Din păcate, informația cu pricina s-ar putea să ai mai mult noroc încercând să o obții prin alte mijloace.

Cum aflu IP-ul meu în rețeaua locală, pe Windows sau Mac

Dacă te întrebi ”care este IP-ul meu” de pe laptop, soluția este una care implică doar câteva secunde de comenzi de DOS. Există și o versiune mai complicată a acestui proces la care poți apela și care implică navigarea printr-o sumedenie de meniuri, dar este mai complicat de reținut.

Pe sistemul tău cu Windows, apasă simultan pe tastele Windows + R. În noua fereastră, tastează CMD și confirmă inițierea comenzii cu Enter. Te vei confrunta imediat cu o fereastră de Command Prompt. Tastează ”ipconfig” fără ghilimele și apasă pe Enter. Imediat, îți vor fi oferite o serie de detalii tehnice, printre care se numără și IP-ul static al sistemului tău – ex. 192.168.1.123 și IP-ul routerului din casă sau de la birout – 192.168.1.1.

Cum aflu IP-ul meu pe Android sau iPhone

Pe un iPhone sau iPad, dacă te întrebi ”care este IP-ul meu”, în primul rând, trebuie să intri în meniul de Configurări sau Settings al aparatului. Fă un tap în partea de sus a ecranului pe Wi-Fi și apasă pe litera i din dreapta numelui conexiunii curente. Imediat, vei vedea adresa IP locală și adresa routerului prin care te conectezi la internet.

Pe un terminal cu Android, indiferent dacă este vorba de o tabletă sau un smartphone, procesul este similar. Din nou, trebuie să accesezi meniul de Setări al gadgetului. Dacă ai aparatul în limba engleză, va fi intitulat Settings. Fă un tap pe secțiunea Wireless & Networks sau Rețele și optează pentru Wi-Fi, printr-un tap. Cu lista de rețele din preajmă pe ecran, accesează Advanced Wi-Fi. Acolo ar trebui să găsești răspunsu la întreabarea ”care este IP-ul meu”.