Cum va arăta corpul femeii perfecte în viitor, dacă iei în calcul trecutul
Idealul corpului feminin se schimbă în mod continuu, lucru care face dificil pentru femei să rămână în tiparele feminității, așa cum sunt ele stabilite de societate.
Azi oamenii vor femei slabe, fără pic de grăsime pe corp, mâine vor femei cu fundul mare și celulită, iar poimâine femei cu sâni de plastic. E dificil și stupid să încerci să ții pasul cu așteptările societății, dar totuși cum se formează aceste așteptări? Și, mai important, cum vor arăta ele în viitorul relativ apropiat?
Se pare că există mai mulți factori care afectează felul în care oamenii favorizează un tip anume de corp. Cercetătorii au descoperit că foamea este unul din acești factori. În vremuri antice, femeile cu șolduri mari, burtă proeminentă și sâni grei erau asociate cu senzualitatea și fertilitatea. Pe atunci, oamenii erau subnutriți, așa că femeile cu mai multă grăsime corporală erau văzute ca fiind mai capabile să dea naștere la copii sănătoși și să îi hrănească.
Chiar și în zilele noastre, bărbații consideră mai atrăgătoare femeile mai plinuțe atunci când le este foame. Spre exemplu, în Mauritania și într-un trib din Uganda unde stocurile de mâncare sunt limitate, femeile supraponderale sunt considerate mai frumoase. Ba mai mult, se încearcă îngrășarea forțată a femeilor. În fiecare zi până la nuntă, miresele din tribul din Uganda trebuie să bea mai multe borcane cu lapte, ajungând la câte 5.000 de calorii, pentru a părea mai atractive pentru soții lor.
Cum afectează cultura și societatea idealurile de frumusețe
Adevărul e că idealul corpului femeiesc este afectat de cultură și societate. În Grecia Antică, sculptorii realizau reprezentări ale femeilor care nu erau nici prea grase, nici prea slabe, destul de tonifiate și cu sâni de mărime medie. Mai apoi, în timpurile medievale, creștinismul a ajuns să dicteze tiparele de frumusețe, astfel încât femeile palide și slabe erau considerate mai frumoase, deoarece aminteau de ideea de post și abstinență.
Prin secolul 16, femeile au început să poarte corsete – iar obiceiul nu s-a pierdut nici azi, fiind popularizat de vedete. La vremea în care au apărut, corsetele formau un contrast între șolduri și talie dictat atât de moda timpurilor, cât și de preferințele naturale ale bărbaților. Femeile cu sâni mari și talie subțire au un nivel mai ridicat de estradiol, pe când cele cu o talie subțire și șolduri mari au mai mult estrogen. Atât estradiolul, cât și estrogenul sunt hormoni care contribuie la fertilitate, astfel încât femeile al căror corp aduce aminte de o clepsidră sunt privite drept ideale.
Ce corpuri sunt „la modă” acum și ce ne așteaptă
În zilele noastre, mulțumită internetului și social media, din ce în ce mai multe idealuri feminine sunt promovate – de la femei cu trupuri amorfe și androgine la femei cu forme echilibrate, de la femei ale căror curbe se datorează exclusiv esteticianului la femei supraponderale.
Cel mai probabil, oamenii vor continua să aibă drept ideal de frumusețe un corp cu formă de clepsidră. În același timp, industria modei va continua să mențină în tendințe femeile extrem de slabe. Mai mult, în țările unde foametea nu este o problemă, obezitatea va fi văzută drept o boală mai degrabă decât un ideal. De asemenea, curentul feminismului va duce probabil la un val de femei care vor promova ideea de androgin, unde limitele dintre corpul feminin și cel masculin sunt încețoșate.