De ce computerele cuantice ultra-performante ar putea strica lumea în care trăim
Deși utilitatea lor nu poate fi contestată, aceste computere cuantice ar putea cauza ceea ce experții numesc „apocalipsa cuantică”.
Computerele cuantice devin pe zi ce trece tot mai puternice. Avem deja exemple de la IBM, care a lansat un calculator cuantic de 52 de qubiți, care chiar poate fi folosit. De asemenea, Google a anunțat în septembrie că ar fi atins „supremația cuantică” odată cu noul său computer cuantic, despre care spune că ar fi cel mai puternic din lume.
Toate aceste computere cuantice ar putea rezolva o serie de probleme cu care societatea se confruntă în prezent și ar ajuta la o dezvoltare nemaivăzută până acum. Puterea de procesare pe care acestea o au este mult mai puternică decât cea a aunui computer obișnuit. Nu funcționează cu biți, ci cu qubiți, așa că nu sunt limitate de sistemul binar. Qubiții pot avea fie valoarea 0, fie 1, dar și ambele în același timp, adică o superpoziție. Am explicat mai pe larg aici cum funcționează mai exact.
Totuși, unii experți își exprimă îngrijorarea față de o lume dominată de computere cuantice.
De ce o lume dominată de computere cuantice ar fi în pericol
Tim Callan, expert în securitate cibernetică spune că dezvoltarea acestor computere ar putea conduce la ceea ce numește o „apocalipsă cuantică”.
În primul rând, acesta avertizează că tehnologiile de criptare ar putea fi afectate. Astfel, putea avea de suferit toate sistemele care le folosesc, de la aplicații de mesagerie ca WhatsApp, până la tranzacțiile bancare online. Sistemele de criptare RSA și ECC sunt cele care ne țin datele departe de atacatorii cibernetici, hackeri sau agențiile de spionaj.
Astfel, expertul spune că aceste computere cuantice ar putea compromite date din cadrul guvernelor, sistemelor educaționale, de afaceri sau de sănătate. Spune că unele estimări arată că sisteme cuantice ar putea trece peste sistemele de criptare RSA și ECC în 10-15 ani.
Așadar, expertul susține că lumea ar trebui să migreze către sisteme noi, cu algoritmi de criptare rezistenți la computerele cuantice și asta înainte ce aceste computere cuantice să sparcă metodele curente de criptare a datelor.