23 sept. 2019 | 15:49

Google crede că a atins „supremația cuantică” odată cu noul său computer

ACTUALITATE
Google crede că a atins „supremația cuantică” odată cu noul său computer

Noul computer cuantic dezvoltat de Google ar putea fi cel mai puternic din lume, iar viteza la care poate face calcule este impresionantă.

„Supremația cuantică” este un termen îndrăzneț, iar Google ar putea fi compania care reușește s-o atingă. Spune că ar fi reușit să dezvolte cel mai puternic computer cuantic din lume. Informația vine dintr-o lucrare academică a unui cercetător Google, publicată pe site-ul oficial NASA. Totuși, articolul științific nu se mai află acum pe site-ul NASA, iar de aici vine și caracterul discutabil al informației.

Potrivit lucrării, Google ar fi avut rezultate extrem de pozitive în urma unor teste pe un computer cuantic. Așadar, computerul dezvoltat de gigantul tech ar putea realiza operațiuni matematice pe care niciun alt computer nu le-ar mai putea rezolva. Sau, cel puțin, nici pe departe la fel de rapid.

Astfel, procesorul mașinăriei ar fi reușit să rezolve în doar trei minute și 20 de secunde un calcul extrem de complex. În comparație, cel mai performant computer tradițional din ziua de azi ar fi avut nevoie de aproximativ 10.000 de ani să-l poată rezolva.

IBM, principala rivală pentru cel mai puternic computer cuantic

IBM nu se lasă mai prejos și se concentrează și ea pe acest domeniu. Compania a dezvoltat cel mai putenic calculator cuantic, pe care clienții chiar îl vor putea folosi.

Acesta are 52 de quibiți, va fi accesibil via cloud și chiar va putea fi utilizat de către clienții IBM Q Network. Acest sistem va ajunge în mediul online în octombrie și va fi cel mai puternic computer cuantic disponibil pentru uz extern.

„Obiectivul unic al acestei comunități pasionate este realizarea a ceea ce numim Quantum Advantage, producând sisteme cuantice puternice, care pot rezolva în cele din urmă probleme reale cu care clienții noștri se confruntă, care nu sunt viabile folosind doar metodele clasice de astăzi.”, spun IBM.