Ce face computerul care costă 600 de milioane de dolari
Există computere scumpe, unele ieftine. Unele sunt bune pentru jocuri, altele pentru birou. La ce este bun un computer de 600 de milioane de dolari?
AMD și Cray au creat cel mai rapid supercomputer din lume și are o putere de procesare de 1,5 exaflopi. Ca să înțelegi mai bine asta pot să-ți zic că este capabil de să rezolve un cvintilion de operații pe secundă. Un cvintilion este o mie de cvadralioane, iar un cvadrilion este o mie de trilioane și tot așa.
Computerul va face 1,000,000,000,000,000,000 de calcule pe secundă.
Acest proiect nu a fost unui ieftin și noul sistem, denumit Frontier, a avut un contract de dezvoltare estimat la peste 600 de milioane de dolari.
Computerul este programat să fie cuplat la internet în 2021. Să sperăm că nu e vreun Skynet.
La ce va fi folosit supercomputerul Frontier
Procesorul acestuia este unul custom AMD EPYC, optimizat special pentru High Performance Computing (HPC) și Inteligență Artificială (AI), ajutat de procesoare grafice Radeon Custom Built. Acesta are High Bandwith Memory (HBM), conexiune Infinity Fabric de foarte mare viteză, programare open ROCm cu suport pentru CPU-ul și GPU-ul AMD, iar raportul GPU la CPU este de 4 la 1.
Frontier nu va fi folosit pentru jocuri unde să ai un milion de fps-uri sau pentru a exporta clipuri video 8K, ci va fi folosit pentru a realia calcule avansate în mai multe domenii precum energie nucleară sau în cercetarea schimbărilor climatice.
Supercomputerul a fost realizat pentru Oak Ridge National Laboratory (ORNL) din Tennessee. Cercetătorii americanii de la ORNL vor putea folosi puterea de calcul pentru următoarea generație de inteligență artificială pentru a simula interacțiuni din domeniul științei metereologice, structurilor sub-atomice, genomică, fizică și așa mai departe.
Această realizare pune bazele dezvoltării durabile ale industriei inteligenței artificiale și a analizei informatice, mărind semnificativ performanțele sistemelor de calcul de mâine.