Cel mai adânc loc de pe pământ, plin cu plastic: cum a ajuns în Groapa Marianelor

de: Alexandru Puiu
26 09. 2019

Problema plasticului în ocean este mai mare decât s-a crezut inițial. Din păcate, îl găsești acum și în cel mai adânc loc de Pământ, Groapa Marianelor.

Groapa Marianelor este dată de multe ori care referință pentru cel mai adânc loc de pământ, cu o adâncime de aproximativ 11.000 de metri. Din păcate, nici măcar acest loc surpinzător de izolat de pe planeta noastră nu a scăpat de plastic, conform spuselor celor mai recenți exploratori care au atins performanța de a-i vedea capătul.

Nivelul global de poluare a atins un nivel atât de mare, încât orice eforturi pentru a soluționa cazul tind să fie inutile. Cea mai recentă dovadă a acestei situații extreme vine din Groapa Marianelor. Nu de alta, dar până de curând, părea imposibil ca cel mai adânc punct din lume să fie vulnerabil la poluare cu plastic.

Groapa Marianelor este localizată în apropierea Insulelor Mariana din regiunea Guam a Pacificului de Vest. Cel mai recent efort de explorare al acelui spațiu subacvatic deosebit a fost realizat de scufundătorul de adâncime Victor Vescovo. Când a inițiat acel efort titanic a fost încrezător și optimist . La final, a reușit să depășească un record mondial cu abilitatea sa de a ajunge până la o adâncime de 10927 de metri. Valoarea exactă este foarte importantă deoarece este cu 11 metri mai mare decât a fostului deținător al recordului. În trecut, inginerul elvețian Jacques Piccard s-a scufundat până la o adâncime demnă de record.

Din păcate, momentul de bucurie al lui Vescovo a fost pătat de ceea ce a găsit la 10926 de metri. Fără să se chinuie prea mult, a localizat o bucată dintr-o pungă de plastic și numeroase ambalaje de bomboane. Deși nu este o distincție de mândrie, nicio bucată de plastic nu a fost găsită în trecut la o adâncime atât de mare. Aceasta este cea mai recentă dovadă a faptului că activitatea umană este distructivă în fiecare colț al mapamondului.