Ce se întâmplă cu 5G în România din 2020, când vom avea licitație oficială

de: Ciprian Ioana
19 12. 2019

ANCOM a venit, pe final de an, cu planul de măsuri pentru 2020. Între priorități se numără și implementarea noii tehnologii 5G. E un proces anevoios.

ANCOM – Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații – a pus în consultare publică planul de acțiuni pe anul viitor. Sunt măsuri despre care arbitrul telecom susține că le va implementa, dar cele mai importante se referă la noua tehnologie 5G.

ANCOM a amânat licitația, invocând diverse motive. Anul 2020 trebuie să fie anul câștigător.

„Anul 2020 va avea un impact semnificativ asupra pietei de comunicatii electronice din Romania, schimband substantial legislatia aplicabila, si ma refer aici la transpunerea in legislatia nationala a Codului Comunicatiilor si acordarea drepturilor de utilizare in benzile de frecventa destinate implementarii tehnologiei 5G. Alte proiecte pe care ni le propunem vizeaza continuarea implementarii Legii infrastructurii si implementarea masurilor aplicabile serviciului universal postal”
Sorin Grindeanu, presedintele ANCOM

ANCOM se pregătește de 5G

Recent, ANCOM susținea că legislația nu e încă pregătită pentru acordarea de licențe operatorilor pentru tehnologia 5G. În lipsa acestora, marii jucători își testează propriile rețele de mare viteză în câteva locuri. Orange, Digi și Vodafone au anunțat pachete pentru așa ceva.

Arbitrul telecom ar fi trebuit să organizeze licitația anul acesta. Dar a invocat apoi că cerinţele de securitate a reţelelor și necesitatea implementării memorandumului semnat de către Guvernele României şi SUA sunt prioritare. Cu alte cuvinte, lucrurile ar fi fost tărăgănate din cauza scandalului Huawei. Adevărul e, însă, că România trebuie să se pregătească.

Comisia Europeană a stabilit ca termen limită data de 30 iunie 2020 pentru punerea la dispoziția operatorilor a resurselor de spectru necesare implementării 5G. Deocamdată, planurile ANCOM par pași de bebeluși.

La început de an, Autoritatea va organiza procedura de selecție pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvențe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3600 MHz pentru furnizarea de rețele publice și servicii de comunicații electronice de bandă largă.

Mai apoi, vor fi prelungite și drepturile de utilizare a frecventelor radio în banda de 2100 MHz, care urmeaza sa expire la finalul lunii martie 2020.

5G va veni și-n România în 2020 la scară largă. Dar deciziile trebuie cântărite atent.