09 dec. 2019 | 12:15

Revoluția 5G: cum va schimba noua tehnologie totul în următorii 5 ani

ACTUALITATE
Revoluția 5G: cum va schimba noua tehnologie totul în următorii 5 ani

Tehnologia 5G va revoluționa totul până în 2025, iar internetul, așa cum îl știm azi, se va schimba radical. Există câțiva mari jucători în piață care vor implementa noua rețea de date mobile. Iar progresul va fi cu adevărat uimitor.

Toate țările dezvoltate se pregătesc în această perioadă de implementarea tehnologiei 5G. Statele Unite au făcut deja pași mari, lucruril se mișcă la fel de rapid și prin Asia. Și nici Europa nu trebuie să rămână în urmă.

Ericsson estimează că acoperirea 5G va ajunge la 65% din populația lumii până în 2025. Adică în următorii cinci ani. De asemenea, sistemele de tip VR – realitate virtuală – vor duce la o triplare a consumului lunar de date. Totul se va mișca mai repede. 5G are o viteză de 100 de ori mai mare decât actuala generație de 4G. Iar lumea se va adapta.

Ce va însemna 5G în următorii 5 ani

Asia se mișcă extrem de bine cu implementarea 5G. Asta pentru că beneficiază și de pe urma gigantului Huawei, cel care e pus la colț de majoritatea statelor occidentale. În Coreea de Sud, de exemplu, trei milioane de abonați au trecut deja la 5G în doar câteva luni, arată raportil Ericsson.

La nivel global, compania estimeză că abonamentele 5G vor ajunge sfârșitul anului 2019 la 13 milioane, iar până în 2025 numărul acestora va fi de 2,6 miliarde sau 65% din populaţia lumii. 2019 e doar începutul.

„Când ne uităm la dezvoltarea acestei industrii în ultimii ani, este cu adevărat uimitor să vedem progresul. Specificațiile 5G au fost accelerate în 3GPP, ceea ce a făcut ca furnizorii de dispozitive și infrastructură să lanseze servicii şi produse 5G mai devreme decât era de așteptat. Este încurajator să vedem că 5G are acum un sprijin larg din partea tuturor producătorilor de dispozitive și un ecosistem foarte puternic”
Raport Ericsson

În prezent, media lunară a traficului de date pe smartphone e de puțin peste 7 GB. Dar în următorii cinci ani, va fi de aproape patru ori mai mare – până la 24 GB.

Noua tehnologie e una revoluționară

În prezent, arată Ericsson, cu 7,2 GB pe lună se pot transmite 21 de minute de video HD (1280 x 720) zilnic. La un consum de 24 GB rezultă un streaming de 30 de minute de video HD cu șase minute suplimentare de VR în fiecare zi.

Furnizorii de servicii caută să se adapteze și mulți dintre ei au făcut deja pași în această direcție. Modernizarea rețelelor existente, îmbunătățirea performanței rețelei și creșterea experienței utilizatorilor sunt doar câteva dintre priorități.

Lumea va trece mai repede la 5G decât a făcut-o în cazul 4G. Ericsson estimează că noua tehnologie va avea nu mai puțin de 2,6 miliarde de abonați, adică până la 65% din populația lumii. 45% din totalul traficului de date mobile din lume ar urma să vină grație noii rețele de date mobile. E posibil ca cea mai rapidă absorbție să fie în America de Nord, cu 74% din abonamentele mobile pe 5G până în 2025.

Urmează Asia de Nord-Est – 56% și Europa – 55% din abonamente.   Ericsson are acum peste 75 de acorduri comerciale 5G sau contracte cu furnizori de servicii de comunicații unice, dintre care 23 sunt rețele live.