Ce pățești dacă îți disprețuiești locul de muncă: de ce ar trebui să-ți dai demisia

de: Alexandru Puiu
30 11. 2019

Dacă ai o problemă cu locul tău de muncă, ești departe de a fi singur. Problema cu acea situație nu ține însă doar de supărare și eventuala depresie provocată de șeful care nu te înțelege. În mod autentic, te expui la niște probleme de sănătate cât se poate de reale.

Prea puțini oameni sunt mulțumiți de ce se întâmplă la locul lor de muncă, ce fac acolo, cum se comportă șeful în relație cu ei și multe altele. Unii sunt suficient de norocoși încât să-și poată da demisia într-un set de circumstanțe dificil, dar numărul lor este mic. Cei mai mulți se consumă pe interior, se frustrează, devin cătrăniți în relația cu membrii familiei și, mai mult decât atât, își strică sănătatea pentru un loc de muncă. Satisfacția și entuziasmul pentru ceea ce se petrece la birou, la restaurant, la service-ul auto sau în fabrica de piese auto este mai important pentru tine decât ai crede la prima vedere.

Impactul unui job dezastruos asupra sănătății tale a fost confirmat de Jeffrey Pfeffer, un cercetător de la Stanford, într-o lucrare recentă. Din păcate, problemele la care te expui sunt multe și ai fi mai câștigat dacă stai acasă câteva luni până îți găsești ceva mai bun pentru sufletul tău, decât să dai banii pe medicamente.

Problemele de sănătate la care te expui dacă nu-ți place locul de muncă

  1. Lipsa de somn este primul semn al faptul că ai niște zile grele la muncă. Nu mai poți să te odihnești cum trebuie dacă ești străin sau emoționat din cauza unui șef insuportabil sau a unei întregi conjucturi încărcate de tensiune. Încearcă să fii atent la cicluri tale de odihnă, iar dacă sunt scurte și rare, schimbă ceva.
  2. Durerile de cap frecvente reprezintă primul semn al unor probleme de sănătate mai grave. În mod obișnuit, o durere de cap previne o răceală sau o afecțiune mai complexă. În cazul jobului dezamăgitor, durerea de cap te avertizează că că nu ești în regulă și că salariul cu pricina, indiferent cât este de mare, nu e suficient.
  3. Durerile musculare sau de oase sunt o manifestare fizică a unei dureri sufletești sau a unei depresii. Corpoul tău reacționează advers la o amenințare fizică și la o sursă constantă de stres, În acest caz particular, stresul provine de faptului că nu-ți mai place la muncă, dacă ți-a plăcut vreodată.
  4. Îți afectează vigoarea, pofta de viață, entuziasmul pentru alte activități. Dacă ai niște probleme psihice în fază incipientă, acelea sunt amplificate de percepeția că ești agresat la muncă verbal, psihic sau fizic. Dacă ești depresiv sau ai început să mănânci mai mult, toate pleacă de la nervi provocați la muncă.
  5. Pur și simplu, nu mai ai chef de sex cu partenerul de viață. Poate sună stupid, dar când mintea îți stă doar la vorbele șefului de ieri sau la dificultățile pe care le întâmpini mâine la birou, nu mai ai chef de prea multe activități când ajungi acasă. Femeile sunt mai afectate de această problemă, da,r din cauza stresului, bărbații sunt de asemenea mai stresați, generează mai puțin testosteron și, implicit, le scade libidoul.